N_Saveges.jpg

За нас: Инкубатор за култура

Дива е родена од неопходност. Дали како лична и интимна задача, како силно удирање во ѕид и безизлезност, дали како дел од сложувалката на македонската, па и балканската култура (идеално) или како принцип на кој се обидуваме да му дораснемe („баба ми ме научи дека треба да ги заработуваме нашите поплаки. Доколку не нудиш решение на проблемот за кој се жалиш, тогаш си дел од проблемот„ - кажа гостинка на некој подкаст по случаен избор, и тој дел на поп и фолк мудрост остана како сериозна ѕвезда водилка). 

Со години, веќе опасно се приближуваме и во децении, како што батеријата на југословенската оставштина е потрошена, културниот и општествениот живот во Македонија е заглавен во безизлезност. Најкреативен потег се чини дека е билет во еден правец. Чувството на огорченост и очај станува ендемско, и секоја иницијатива и желба за разблажување, за надеж, вигор се топи како априлски снег. 

 

Првично беше план и желба да продуцираме подкаст, но колку повеќе учевме што сè подразбира таква и таа продукција амбицијата растеше. 

 

Сега сме во точка каде што ги обединуваме сите дигитални медиуми, во напор да се вдоми македонската култура и јазик. Па и да се раѓа. Македонскиот на интернет со грст исклучоци е сконцентриран на политика, преводи од српски портали и проекти на невладини организации (без кои ситуацијата ќе беше дотолку потешка)! Глобалната култура на интернет е избегната и прескокната, па и резултатите не се изненадувачки во тоа светло. 

 

Нашата желба и амбиција е вмрежување и поврзување на македонските креативци и давање простор на тој глас. Меѓутоа малку изместени од рамките на формалноста вредноста често се наоѓа во шепотењата, споредните улички... 

 

Вмрежување и поврзување надвор од ситни калкулации, со некоја повисока и поголема цел: на вообличување на нашата култура во она што сакаме и мечтаеме да биде. 

 

Жива Вода е подкаст во подготовка, и сигурни сме дека ќе биде надвор од нашите сценарија. 
Подкастери се добредојдени, да се вмрежат. 
Пишувањето е далеку од надминато. 
Радостите на влогирањето веќе не е нешто страно.