top of page

недела на словачки филм, кинотека, филм

19.4.24, во 16:00

Македонската филмска публика се подготвува за словачката кинематографска ретроспектива

Скопје, Македонија – Филмофилите во Македонија ќе имаат ретка можност да се запознаат со богатството на словачката кинематографија преку предстојната ретроспектива на класични филмови од времето на комунистичка Чехословачка.


Ретроспективата, која ќе се одвива во последната недела на март, ќе ни овозможи интимен поглед во развојот и влијанието на словачкото кино.Душан Ханак со својот документарен филм "Слики од стариот свет" (1972) ќе отвори настанот во сабота, 23 март, во 20:00 часот. Филмот, кој беше прогласен за најдобар словачки филм на сите времиња од страна на словачката критика во 2000 година, ќе ни донесе трагични и емоционални портрети на луѓе на маргините на општеството.


Во понеделник, 25 март, во 20:00 часот, љубителите на сатирата ќе имаат прилика да го видат "Случајот на Кос Барнабаш" (1964) на Петер Солан, еден класик на чехословачкиот нов бран кој сурово го критикува лицемерието во тогашното општество.


сите проекции започнуваат во 20 часот во Лабораториум

Со "Клучни години" (Kristove roky) во вторник, 26 март, ќе се запознаеме со деби-филмот на Јурај Јакубиско, кој е исполнет со визија и стил налик на францускиот нов бран. Режисерот, наречен најдобар словачки режисер на 20 век, ни нуди поглед во бесцелноста на животот на еден млад човек.


Програмата на 28 март ќе ги истакне делата на Виктор Кобел, основоположник на словачката анимација. Покрај неговиот долгометражен анимиран филм "Бандитот Јурко", публиката ќе може да ужива и во неговите кратки анимирани дела, кои се карактеристични со својата оригиналност и хумор.


Заклучувајќи ја програмата со "Ноќни јавачи" (1982) на режисерот Мартин Холи, фестивалот ни ветува вестерн-авантура која ќе ја однесе публиката назад во времето на Чехословачка по Првата светска војна, во петок, 29 март во 20:00 часот.Оваа ретроспектива ветува да биде возбудлива селекција на филмски лектири која ќе ја претстави разновидноста и историјата на словачките филмови на македонската публика.Со разноликата палета на жанрови - од документарни до анимирани и играни филмови - овој настан сигурно ќе ја збогати локалната културна сцена и ќе отвори нови хоризонти за разбирање на словачката култура и историја преку седмата уметност.


bottom of page