AI Edgar alan po

poe

13 јун. 2022 г.

AI VO literatura

Приказна за доцната кампања на Bugaboo и Kickapoo од Едгар Алан По (1850) Pleurez, pleurez, mes yeux, et fondez vous en eau! La moitie de ma vie a mis l'autre au tombeau. КОРНЕЈ Сега НЕ МОЖАМ да се сетам кога и каде првпат се запознав со тој навистина убав колега, бригадниот генерал на Бревет, Џон А. Б. С. Смит. Некој ме запозна со господинот, сигурен сум - на некој јавен состанок, знам многу добро за нешто од големо значење, без сомнение - на некое место или на друго место, се чувствувам убеден, чие име неодговорно го заборавив. Вистината е - дека воведот беше присутен, од моја страна, со одреден степен на вознемирен срам кој делуваше за да спречи какви било дефинитивни впечатоци за време или место. Уставно сум нервозен - ова кај мене фамилијарно пропаѓа и не можам да се воздржам. Посебно, најмала појава на мистерија - од која било точка што не можам точно да ја разберам - веднаш ме става во жална состојба на вознемиреност. Имаше нешто, како да беше, извонредно - да, извонредно, иако ова е само слаб термин за да го изразам моето целосно значење - за целата индивидуалност на личноста за која станува збор. Тој беше, можеби, шест стапки во височина, и на присуство единствено командант. Имаше воздушна разлика што го проникнуваше целиот човек, што зборуваше за високо размножување и навестуваше високо раѓање. На оваа тема - темата за личниот изглед на Смит - имам некаква меланхолична сатисфакција во минутен. Неговата глава на коса ќе му оддаде чест на Брут, - ништо не може да биде побогато тече или да поседува посветол сјај. Беше од црна дига, што беше и бојата, или поточно не-бојата на неговите незамисливи мустаќи. Вие сфаќате дека не можам да зборувам за овие вториве без ентузијазам; не е премногу да се каже дека тие беа најзгодниот пар мустаќи под сонцето. Во секој случај, тие опкружуваа, а на моменти делумно засенуваа, уста целосно нерамна. Тука беа целосно изедначените и најбрилијантно белите од сите замисливи заби. Помеѓу нив, во секоја пригодна прилика, излегуваше глас со неверојатна јасност, мелодија и сила. Во однос на очите, исто така, мојот познаник беше предимно обдарен. Еден од таквите парови вредеше неколку обични очни органи. Тие беа од длабока леска многу големи и сјајни; и имаше забележливо за нив, секогаш и секогаш, само онаа количина на интересна косист што му дава бременост на изразувањето. Бистата на генералот беше несомнено најубавата биста што некогаш сум ја видел. За вашиот живот не можевте да најдете мана со нејзината прекрасна пропорција. Оваа ретка особеност исфрли во голема предност пар рамења кои би предизвикале руменило на свесна инфериорност на лицето на мермерниот Аполон. Имам страст за фини рамења и може да кажам дека никогаш порано не сум ги видел во совршенство. Рацете во целост беа восхитувачки моделирани. Ниту, пак, долните екстремитети беа помалку врвни. Овие беа, навистина, не плус ултра на добрите нозе. Секој познавач на такви работи призна дека нозете се добри. Немаше ниту премногу месо, ниту премалку, ниту грубост ниту кревкост. Не можев да замислам пограциозна крива од онаа на os femoris, а имаше токму таа должна нежна истакнатост во задниот дел на фибулата која оди до конформација на правилно пропорционално теле. Му посакувам на Бога, мојот млад и талентиран пријател Чипончипино, скулпторот, само да ги видел нозете на бригадниот генерал на Бревет, Џон А. Б. С. Смит. Но, иако мажите со толку убав изглед не се изобилни како причините или капините, сепак не можев да се наведам да верувам дека извонредното нешто на кое алудирав сега, - дека чудниот воздух на je ne sais quoi што висеше на моето нов познаник - лежеше целосно, или навистина воопшто, во врвната извонредност на неговите телесни дарови. Можеби тоа би можело да се следи на начинот, - сепак овде повторно не можев да се преправам дека сум позитивен. Имаше примарност, да не речам вкочанетост, во неговиот превоз - одреден степен на измерена и, ако можам така да го изразам, на правоаголна прецизност што присуствуваше на секое негово движење, што, забележано во помала фигура, ќе имаше најмалку малку арома во светот на наклонетоста, моќта или ограничувањето, но што, забележано кај господин со неговите несомнени димензии, лесно се ставаше на сметка на резерва, привлечна - со пофална смисла, накратко, за она што се должи на достоинството од колосален размер. Љубезниот пријател кој ме претстави на генералот Смит ми шепна на уво неколку зборови за коментар на човекот. Тој беше извонреден човек - многу извонреден човек - навистина еден од највпечатливите луѓе на тоа време. Тој беше особено омилен, исто така, кај дамите - главно поради неговата висока репутација за храброст. „Во тој момент тој е без конкуренција - навистина е совршен очајник - искрен огнојад, и без грешка“, рече мојот пријател, овде симнувајќи го гласот претерано низок и ме воодушеви со мистеријата на неговиот тон. „Искрено огнојадец и без грешка. Тоа го покажа, треба да кажам, за одредена цел, во доцната огромна мочуришна борба, далеку на југ, со Индијанците Бугабу и Кикапу. [Тука мојот пријател донекаде ги отвори очите.] „Благослови ја мојата душа!- крв и громови, и сето тоа!- чуда на храброст!- слушнав за него, се разбира?- знаеш дека тој е човекот-“ "Жив човек, како ти е? зошто, како си? многу мило што те гледам, навистина!" тука го прекина самиот генерал, фаќајќи го мојот придружник за рака додека се приближуваше, и се поклони вкочането, но длабоко, како што ми беше претставен. Тогаш помислив (и се уште мислам така) дека никогаш не слушнав појасен, ниту посилен глас, ниту видов пофини заби: но морам да кажам дека ми беше жал за прекинот токму во тој момент, бидејќи, поради шепоти и инсинуации горенаведени, мојот интерес беше многу возбуден за херојот на кампањата Bugaboo и Kickapoo. Меѓутоа, воодушевувачкиот светлен разговор на бригадниот генерал на Бревет, Џон А. Мојот пријател не остави веднаш, имавме доста долг тет-а-тет, и јас не само што бев задоволен, туку и навистина ми беше поучен. Никогаш не сум слушнал потечно зборувач, или човек со поголеми општи информации. Со тоа што стана скромност, тој, сепак, претпочиташе да ја допре темата што ја имав токму тогаш најмногу во срцето - мислам на мистериозните околности што присуствуваа на војната во Бугабу - и, од моја страна, она што јас го замислувам како соодветно чувство за деликатес го забрани јас да ја разјаснам темата; иако, за волја на вистината, бев во претерано искушение да го сторам тоа. Сфатив, исто така, дека галантниот војник претпочита теми од филозофски интерес и дека тој особено воодушевен коментирајќи за брзиот марш на механички изум. Навистина, доведе го таму каде што би сакал, ова беше точка на која тој секогаш се враќаше. „Нема ништо слично“, би рекол тој, „ние сме прекрасен народ и живееме во прекрасно доба. Падобрани и железнички патишта-мантрапи и пролетни пиштоли! Нашите парни чамци се на секое море, и пакетот со балони Насау ќе има редовни патувања (во секој случај, само 20 фунти) помеѓу Лондон и Тимбукту. И кој ќе го пресмета огромното влијание врз општествениот живот - врз уметноста - врз трговијата - врз литературата - што ќе биде непосреден резултат од големите принципи на електромагнетиката! Ниту, не е сето тоа, дозволете ми да ве уверам! Навистина нема крај на маршот на изум. Томпсон, верувам, ти е името - дозволете ми да додадам, велам најкорисно - највистински најкорисните - механички умови секојдневно никнуваат како печурки, ако можам така да се изразам, или, посликовито, како - ах- скакулци. - како скакулци, господине Томпсон - за нас и ах-а-ах околу нас!“ Томпсон, сигурно, не е моето име; но, непотребно е да се каже дека го оставив генералот Смит со зголемен интерес за човекот, со возвишено мислење за неговите способности за разговор и длабоко чувство за вредните привилегии што ги уживаме живеејќи во оваа ера на механички изум. Меѓутоа, мојата љубопитност не беше целосно задоволена, и решив веднаш да побарам истрага меѓу моите познаници, допирајќи го самиот бригаден генерал Бревет, а особено почитувајќи ги огромните настани quorum pars magna fuit, за време на кампањата Bugaboo и Kickapoo. Првата прилика што се појави прилика, а која (хореско референти) не се обидов да ја искористам ни најмалку, се случи во црквата на пречесниот доктор Драммамп, каде што се најдов себеси основан, една недела, токму во време на проповедта, не само во клупата, туку покрај таа моја достојна и комуникативна мала пријателка, госпоѓица Табита Т. Така седејќи, си честитав, и со многу причина, за многу ласкавата состојба на работите. Ако некој знаеше нешто за бригадниот генерал на Бревет, Џон А. Б. С. Смит, таа личност ми беше јасно, беше госпоѓицата Табита Т. Телеграфиравме неколку сигнали и потоа почнавме со сото глас, брз тет-а-тет. Смит!“ рече таа како одговор на моето сериозно прашање: „Смит!- зошто, не генералот Џон А.Б.Ц.? Благослови ме, мислев дека знаеш сè за него! Ова е прекрасно инвентивно доба! Ужасна афера што! - крвава група бедници, тие кикапуци! - се бореле како херој - чуда од храброст - бесмртна реноме. Смит!- Бригадниот генерал на Бревет Џон А.Б.Ц.! Зошто, знаеш дека тој е човекот... „Човеку“, скрши овде доктор Драмамуп, на врвот на гласот, и со удар што се приближи чукајќи ни на говорницата околу нашите уши; „Човекот што е роден од жена има само кратко време да живее; тој доаѓа и се сече како цвет! Почнав до крајот на клупата и сфатив со анимираниот поглед на божественото, дека гневот кој речиси се покажа како фатален за говорницата беше возбуден од шепотењата на госпоѓата и јас. Немаше помош за тоа; па се поднесов со добра милост и го слушав, во сета маченичка на достоинствена тишина, рамнотежата на тој капитален дискурс. Следната вечер ме најде малку задоцнет посетител во театарот Рантиполе, каде што се почувствував сигурен дека веднаш ќе ја задоволам мојата љубопитност, само со влегување во кутијата со тие извонредни примероци на приврзаност и сезнаење, госпоѓиците Арабела и Миранда Когносценти. Тој убав трагичар, Климакс, го однесе Јаго во многу преполна куќа, и јас доживеав некои мали тешкотии да ги разберам моите желби; особено што нашата кутија беше следно на лизгање, и целосно ја занемаруваше сцената. „Смит! рече госпоѓица Арабела, додека таа ја сфати целта на моето барање; „Смит?- зошто, не генералот Џон А. Б. Ц.? „Смит! праша Миранда, размислувајќи. „Бог да ме благослови, дали некогаш сте виделе пофина фигура? „Никогаш, госпоѓо, но кажи ми...“ „Или толку неповторлива благодат? „Никогаш, според мојот збор! - Но молете се, информирајте ме -“ „Или само благодарност на сценскиот ефект? "Госпоѓо!" „Или понежно чувство за вистинските убавини на Шекспир? Биди толку добар да ја погледнеш таа нога! "Ѓаволот!" и повторно се свртев кон нејзината сестра. „Смит! Таа рече: „Зошто, не генералот Џон А. !- совршено очајно- бесмртна слава- чуда на храброст! Никогаш не слушнав!“ [Ова беше дадено со крик.] „Благослови ја мојата душа! зошто, тој е човекот-“ “ - Мандрагора Ниту сите поспани сирупи на светот Дали некогаш ќе те лекува за тој сладок сон Која ја имавте вчера!" тука рикаше нашиот Климакс само во моето уво и цело време тресејќи ја тупаницата во моето лице, на начин на кој јас не можев да издржам, а не би. Веднаш ги оставив госпоѓиците Когносценти, веднаш отидов зад сцената и му нанесов на просјачкиот никаквец толку млатење што верувам дека ќе го памети до денот на неговата смрт. На вечерата на прекрасната вдовица, г-ѓа Кетлин О'Трамп, бев уверена дека не треба да се сретнам без слично разочарување. Соодветно на тоа, јас веднаш седнав на масата со карти, со мојата убава водителка за виз-а-вис, отколку што ги предложив оние прашања чие решение стана прашање толку суштинско за мојот мир. „Смит! рече мојот партнер, „зошто, не генералот Џон А. Дали е ерата на пронајдокот, секако возраста, може да се каже- возраста par excellence- зборувај француски?- ох, сосема херој- совршен очај!- нема срца, г.Татл? Не верувам! слава и сето тоа!- чуда на храброст! Никогаш не слушнав!!- зошто, благослови ме, тој е човекот-" "Ман? - Капетан Ман!" овде врескаше некоја мала женствена замешачка од најоддалечениот агол на собата. „Дали зборувате за капетанот Ман и дуелот? - ох, морам да слушнам - кажи - продолжи, г-ѓа О'Трамп! - продолжи сега! И продолжи, г-ѓа О'Трамп направи сè за некој капетан Ман, кој беше или застрелан или обесен, или требаше да биде застрелан и обесен. Да! Г-ѓа О'Трамп, таа продолжи, а јас-излегов. Немаше шанси да се слушне ништо подалеку таа вечер во врска со бригадниот генерал на Бревет, Џон А. Б. С. Смит. Сепак, се тешев себеси со размислувањето дека бранот на несреќа нема да ми се спротивстави засекогаш, и толку решена да направам храбар притисок за информации за разбивањето на тоа маѓепсувачко мало ангелче, грациозната г-ѓа Пируета. „Смит! рече г-ѓа П., додека се вртевме заедно во пас де зефир, „Смит?- зошто, не генералот Џон А. Б. Ц.? Страшна работа на Бугабус, нели? Навистина се срамам од тебе - човек со голема храброст, кутриот! - но ова е прекрасна возраст за пронајдок - О драга мене, без здив - сосема очајно - чуда на храброст - никогаш не слушнале !! - не ми се верува - ќе морам да седнам и да те просветлам - Смит! зошто, тој е човекот -" „Човек-Фред, ти велам! Овде извика госпоѓицата Бас-Блу, додека ја водев г-ѓа Пируета до седиштето. „Дали некогаш некој слушнал слично? Тоа е Човек-Фред, велам, и никако Човек-петок“. Овде госпоѓицата Бас-Блу ми мавна на многу напорен начин; и јас бев должен, зар нема, да ја оставам г-ѓа П. заради одлучување за спор што го допира насловот на одредена поетска драма на Лорд Бајрон. Иако изговорив, со голема брзина, дека вистинската титула е Човек-петок, а никако Човек-Фред сè уште кога се вратив да ја барам г-ѓа Пирует, таа немаше да биде откриена, и се повлеков од куќата во многу горчлив дух на непријателство против целата раса на Bas-Bleus. Работите сега заземаа навистина сериозен аспект, и решив веднаш да се јавам кај мојот конкретен пријател, г-дин Теодор Синивате; зашто знаев дека тука барем треба да добијам нешто како дефинитивна информација. „Смит! рече тој, на неговиот добро познат необичен начин на извлекување на неговите слогови; „Смит!- зошто, не генералот Џон А. чест!- прекрасно инвентивна возраст!- про-о-дигии на храброст! "Капетан Ман да биде d-d!" реков јас; „Те молам, продолжи со својата приказна“. „Хем!- о добро!- доста ла меме чо-о-осе, како што велиме во Франција. Смит, а? Бригаден генерал Џон А. Б. страната на неговиот нос]- „Велам, не сакаш да инсинуираш сега, навистина и вистински, и совесно, дека не знаеш сè за таа афера на Смит, како и јас, а? Смит? Џон А-Б-Ц.? Зошто, благослови ме, тој е ма-а-ан-" „Господине Синивате“, реков јас, молејќи се, „дали тој е човекот со маската? "Не-о-о!" рече тој, гледајќи мудро, „ниту човекот во мо-о-он“. Овој одговор го сметав за остра и позитивна навреда, и така веднаш ја напуштив куќата во висок рид, со цврста решеност да го повикам мојот пријател, г. Синивате, на брза сметка за неговото неџентлменско однесување и лошо одгледување. Во меѓувреме, сепак, немав идеја да бидам спречен да ги допрам информациите што ги посакував. Уште еден ресурс ме остави. Ќе отидев до главата на фонтаната. Јас веднаш би го повикал самиот генерал и би побарал, со експлицитни зборови, да се реши оваа одвратна мистерија. Овде барем не би требало да има шанса за двосмисленост. Би бил обичен, позитивен, напорен - краток како пита-кора - концизен како Тацит или Монтескје. Беше рано кога се јавив, а генералот се облекуваше, но јас се изјаснив за итна работа и веднаш ме покажа во неговата спална соба од еден стар црнец камериер, кој остана присутен за време на мојата посета. Како што влегов во комората, го барав, се разбира, станарот, но не го забележав веднаш. Имаше голем и многу чуден сноп од нешто што лежеше блиску до моите нозе на подот, и, бидејќи не бев во најдобриот хумор на светот, го исфрлив од патот. "Хем! ах! прилично граѓански тоа, треба да кажам!" рече снопчето, со еден од најмалите и сосем најсмешните мали гласови, меѓу квичење и свирче, што сум ги слушнал во сите денови на моето постоење. "Ахем! прилично граѓански што треба да го набљудувам." Прилично викнав со ужас и тргнав, на тангента, во најоддалечениот екстремитет на собата. „Бог да ме благослови, драг мој колега! овде пак свирна снопчето, „што- што- што- зошто, што е работата? Навистина верувам дека воопшто не ме познаваш“. Што би можел да кажам на сето ова - што би можел? Се влечкав во фотелја и, со загледани очи и отворена уста, го чекав решението на чудото. „Чудно е што не треба да ме познаваш, нели? во моментов повторно извика неописниот, за кој сега сфатив дека изведува на подот некоја необјаснива еволуција, многу аналогна на цртањето на чорап. Имаше само една нога, сепак, очигледна. „Чудно е што не треба да ме знаеш, нели? Помпеј, донесе ми ја таа нога! Овде Помпеј му подаде на снопчето веќе облечено, веќе облечено, многу голема плута нога, која ја навртуваше во трица; а потоа стоеше исправено пред моите очи. „И беше крвава акција“, продолжи работата, како во монолог; „Но, тогаш не смее да се борите со Бугабус и Кикапу, и да размислувате да излезете само со гребнатинка. нога од плута; но ако некогаш сакаш рака, драг мој колега, мора навистина да ми дозволиш да те препорачам на Бишоп“. Тука Помпеј навртуваше рака. „Имавме прилично жешка работа, што може да кажете. Сега, куче, лизнете ми се на рамениците и на градите. "Дизуки!" реков јас. „Помпеј, зарем никогаш нема да бидеш подготвен со таа перика? На крајот на краиштата, скалирањето е груб процес; но тогаш можеш да набавиш таква голема гребнатинка во Де Лорм. "Гребе!" „Сега, црнец, мои заби! За добар сет од нив, подобро е веднаш да отидете кај Пармли; високи цени, но одлична работа. Но, проголтав некои многу капитални статии, кога големиот Бугабу ме удри со задникот. крајот на неговата пушка“. "Задник крај! Овен надолу!! моето око!!" "О, да, патем, моето око - еве, Помпеј, ти откачи, зафркни го! Тие Кикапу не се бавни на гума; но тој е отфрлен човек, дека д-р Вилијамс, сепак, можеш". не замисли колку добро гледам со неговите очи“. Сега почнав многу јасно да согледувам дека предметот пред мене не е ништо повеќе ниту помалку од мојот нов познаник, бригадниот генерал Бревет, Џон А. Б. С. Смит. Манипулациите на Помпеј направија, морам да признаам, многу впечатлива разлика во изгледот на личниот човек. Гласот, сепак, сè уште ме збунуваше не малку; но дури и оваа очигледна мистерија беше брзо расчистена. „Помпеј, црн лудо“, скрши генералот, „Навистина верувам дека ќе ме пуштиш да излезам без моето непце. Потоа, црнецот, роптајќи барајќи извинување, отиде кај својот господар, ја отвори устата со свесен воздух на коњски џокеј и намести во неа машина со извонреден изглед, на многу вешт начин, што воопшто не можев. сфатат. Промената, сепак, во целиот израз на ликот на генералот беше моментална и изненадувачка. Кога тој повторно зборуваше, неговиот глас ја продолжи целата таа богата мелодија и сила што ги забележав при нашиот првичен вовед. "Д-н скитниците!" рече тој, со толку јасен тон што јас позитивно почнав со промената, „Д-на скитниците! тие не само што тропнаа на покривот на мојата уста, туку се трудеа да ми отсечат најмалку седум осини од јазикот. Нема Меѓутоа, Бонфанти е еднаков во Америка, за навистина добри написи од овој опис. Можам да му препорачам со доверба", [тука генералот се поклони] "и ве уверувам дека имам најголемо задоволство што го правам тоа." Ја признав неговата љубезност на мојот најдобар начин и веднаш го напуштив, со совршено разбирање на вистинската состојба на работите - со целосно разбирање на мистеријата што ме вознемируваше толку долго. Тоа беше очигледно. Тоа беше јасен случај. Бригадниот генерал на Бревет, Џон А. Б. С. Смит беше човекот- човекот што беше потрошен.