top of page

Авторските права и вештачката интелигенција: Спорот околу базата на податоци на Midjourney се продлабочува
Базата на податоци на уметнички стилови која се користи за обука на програмата за генеративна вештачка интелигенција (AI) на Midjourney добива критики на социјалните медиуми откако почна да циркулира онлајн крајот на минатата година. „Списокот на стилови на Midjourney“ содржи повеќе од 16.000 имиња на уметници, вклучувајќи ги и оние на проминентни живи фигури како Banksy, David Hockney, Yayoi Kusama, KAWS, и дури и шестгодишно дете кое во 2021 година создаде цртеж за хуманитарна акција на болница.


Иако изгледа дека базата на податоци е направена недостапна, таа сè уште е видлива преку Internet Archive и судски документ поднесен во крајот на ноември 2023 година. Документот е дел од тековната колективна тужба против DeviantArt, Midjourney, Stability AI и Runway AI. Иницијално поднесена минатата година од страна на 10 визуелни уметници, тужбата ги обвинува компаниите за кршење на авторските права, бидејќи наводно ги користеле нивните дела без нивна дозвола за обука на AI.

Midjourney сè уште не одговора на барањето за коментар на медиумите.Судските документи детално го опишуваат списокот кој првпат беше објавен на Discord сервер во февруари 2022 година од страна на извршниот директор на Midjourney, David Holz. Тој во пораките објаснува како имињата може да се користат како текстуални насоки за генерирање на слики.


„Мислам дека сите има да збрлавите кога ќе ја видите оваа стилска карактеристика“, се вели во пораките на Discord кои му се припишуваат на Холц. „Треба да бидам јасен дека не се само жанрови. Тоа се и имиња на уметници. Тоа се претежно имиња на уметници. 4000 имиња на уметници, 1000 стилови“.

На 31 декември, уметникот на Riot Games, Џон Лам, објави скриншотови од овој разговор на X, покажувајќи дека Холц и другите програмери на Midjourney разговараат за тоа како базата на податоци ја содржи работата на најмалку 4.700 индивидуални уметници. Според овие пораки, имињата на уметниците се собрани од Википедија и Magic the Gathering, игра со карти за онлајн тргување. Дополнителните скриншотови објавени од Лам понатаму покажуваат пораки што му се припишуваат на Бред Темплтон, предупредувајќи го Холц дека потенцијално ќе наиде на „проблем со авторски права“ со системите за обука за работа на вистински уметници.


Други уметници со висок профил и нашироко познати, наведени во списокот вклучуваат Dan Flavin, Salvador Dalí, David Lynch, Anish Kapoor, Andy Warhol, Claude Monet, Cy Twombly, Damien Hirst, Frida Kahlo, the Guerrilla Girls, Joan Mitchell, Joan Miró, Marcel Duchamp, Richard Serra, Jean-Michel Basquiat и Shepard Fairey.


Во прилог улиците на Скопје доколку би било видено од Климт, Хопер, Рембрант, Дали, Ван Гог...
bottom of page