top of page

Агенцијата за млади и спорт објавува Конкурс за изложбата Young Art 2023

Скопје, 26 октомври 2023 година - Визуелната уметност има способност да го изразува и претставува светот преку форми, бои и креативни идеи. Со цел да се поттикне истражувачкиот дух и талентот на младите визуелни уметници, Агенцијата за млади и спорт објави Конкурс за изложбата Young Art 2023, со кој ги повикува сите млади уметници и групи да ги достават своите оригинални дела.Целта на овој натпревар е промоција, стимулирање и препознавање на талентот на младите македонски уметници. Одлична можност за сите уметници на возраст од 15 до 29 години да се изразат и да ја споделат својата визија низ различни уметнички дисциплини.


Натпреварот се состои од две возрасни категории: од 15 до 20 години и од 21 до 29 години. Ова им овозможува на секој учесник да се натпреварува во својата возрасна група и да ја претстави својата креативна работа.


Стручната комисија, составена од искусни уметници и експерти, ќе ги испита сите пристигнати апликации и ќе ги оценува делата во согласност со современите уметнички практики. Проценката ќе опфати аспекти како талент, оригиналност, мајсторство на изработка и совпаѓање на избраниот медиум со идејата и концептот на делото.


Уметниците можат да се натпреваруваат во следните дисциплини:


Сликање: Делото не треба да биде поголемо од 200x200 cm и прифатени се сите техники на сликање.

Скулптура: Скулптури или дела изразени во просторот, без ограничувања во однос на димензиите, материјалите или техниките на производство.

Графика: Делото не смее да биде поголемо од 100x70 cm и изработено со традиционални техники на печатење, без дигитални отпечатоци.

Графички дизајн (постер): Креирање постер во одредени компјутерски програми како што се Illustrator или Photoshop.

Фотографија: Покрај принт, фотографијата мора да се испрати и во дигитален JPG формат со одредени димензии и со наслов и краток опис.


Комисијата ќе додели новчани награди од 40.000 денари за категоријата од 21 до 29 години и од 30.000 денари за категоријата од 15 до 20 години во секоја од петте дисциплини.


Изложбата Young Art годинава се одржува по десетти пат и има за цел да ги поддржи и стимулира младите во продукцијата на современа уметност. Секој уметник има шанса да го претстави својот индивидуален, визуелен и креативен ракопис пред јавноста и стручното жири.


Доколку сте млад уметник во Македонија, овој натпревар е одличен начин да го покажете вашиот талент и да влезете во светот на современата визуелна уметност. Подгответе ги вашите предмети и испратете ги според условите објавени на веб-страницата на Агенцијата за млади и спорт до 03.11.2023 година.


Вашето уметничко дело може да биде следниот голем придонес за македонската уметничка сцена, затоа не губете време и поднесете го вашето најдобро уметничко дело. Не заборавајте да ги следите деталите за поднесување на случајот и информациите за контакт за дополнителни информации.


Со нетрпение очекуваме да ја видиме вашата работа на изложбата Young Art 2023 и да го споделите вашиот талент со јавноста. Уметноста има моќ да ги инспирира и инспирира луѓето, а вашиот придонес може да биде вистинска инспирација за македонската уметност.


За сите дополнителни информации и прашања, можете да се обратите на следните електронски адреси: gordana@ams.gov.mk или nasuf@ams.gov.mk, секој работен ден од 08:30 до 16:30 часот или да ги посетите просториите на Агенцијата за млади и спорт, Сектор млади.


Не пропуштајте ја шансата да го покажете вашиот уметнички потенцијал и да влезете во светот на визуелната уметност преку изложбата Конкурс за млада уметност 2023 година.

Comments


bottom of page