top of page

Аниме Хорор - „Беладона на тагата“

Беладона на тагата (1973)

Пред педесет години, мрачниот фантастичен еп на режисерот Еичи Јамамото ја шокираше и збуни публиката која вообичаено бара подиректно анимирано искуство. Наместо тоа, тие добија уметнички филм за возрасни за бруталното силување, демонската одмазда и последователниот пад на една жена оцрнета како вештерка во средновековна Франција. Беладона на тагата е нешто како аниме култна класика и висцерален, честопати непријатен пример на феминистичка кинематографија од вториот бран. Визуелно, не личи на телевизиското аниме од ерата - повеќе е како вкрстување помеѓу сликите на Климт и фантазмагоричната хипи уметност од 60-тите отколку порано режираните дела на Јамамото Astro Boy и Кимба Белиот лав. Филмот делува малку застарен денес, но ужасите против кои се залага неговата централна „вештерка“ Џен - репресивни општества, мизогинија, сексуално насилство - остануваат.

bottom of page