top of page

Баленсијага: Пешкирот од 925 долари и уметноста на тролањето

Balenciaga, познати по својот авангарден пристап кон модата, се враќа со разигран пресврт на луксузот - претставувајќи го пешкирот кој чини 925 долари ( 52,437.82 денари). Иако можеби изгледа како висока цена за едноставна ткаенина, на Balenciaga не им е непознато да ги претвори секојдневните предмети во модни изјави на висока мода. Најновата креација на брендот ги предизвикува традиционалните граници на стилот и покренува прашања за самата суштина на луксузот преку нешто што наликува на сатира.


Или сакаме да веруваме дека е сатира - изгледа дека наседнавме на Баленсијага, ја посакуваме, неопходна ни е, или би ни била доколку може да ни биде достапна. Сатира е НЕЛИ?!
Пешкир: повеќе од само ткаенина


Ова не е твој обичен пешкир. За разлика од неговите утилитарни колеги, креацијата на Баленсијага не е само парче ткаенина; тоа е изјава. Со цена од 925 долари, ги надминува конвенционалните очекувања за тоа каков треба да биде пешкирот. Изработен со посветување на многу внимание на деталите, има две копчиња одвнатре со што ги обезбедува да останат на своето место, пркосејќи на тенденцијата на обичните крпи да се отплеткуваат. Дали е премногу фенси за крпа? Можеби. Но, Баленсијага не́ предизвикува да го преиспитаме обичното и да најдеме вредност во неочекуваното.Наследството на сатиричниот луксуз на Баленсијага:

Овој потег не е прв пат Баленсијага да се впушти во сатиричниот луксуз. Минатата година, брендот успешно продаваше изветвени патики за 1.850 долари, докажувајќи дека постои пазар на неконвенционална мода што ги предизвикува нормите. Во средината на една година на рехабилитација по контроверзниот рекламен скандал, креативниот директор на Баленсијага, Демна, суптилно повторно влезе во очите на јавноста. Од стајлинг на познати личности до прикажување на колекција со модели вклучувајќи ја неговата мајка, учителка и модната критичарка Кети Хорин, брендот се врати во центарот на вниманието на модата.


Ќе биде ли премногу matchy-matchy доколку се носи со нивните ...чевли...?Обнова на трендот на Y2K:

Пешкирот на Balenciaga од 925 долари, исто така, го сигнализира враќањето на трендот Y2K, каде што носењето предмети преку панталони станува модна изјава. Сепак, може безбедно да се каже дека не секој може да ја прифати идејата да потроши речиси илјада долари на она што во суштина е крпа. Додека трендот Y2K се враќа, екстравагантното однесување на Balenciaga ги предизвикува границите на светот на модата, нè турка да ја доведеме во прашање самата суштина на луксузот и каде треба да се повлече линијата.

bottom of page