top of page

„Барби“ забранета во Кувајт како потег за заштита на „јавната етика“ на нацијата

Филмот „Барби“ е забранет во Кувајт и сега се соочува со повици за забрана во Либан во услови на поплаки во арапските нации за социјалните вредности на филмот. Државната новинска агенција на Кувајт соопшти дека нацијата дејствувала за да ја заштити „јавната етика“ на земјата, додека либанскиот министер за култура го обвини филмот за „промовирање на хомосексуалноста“. Филмот сепак се уште се прикажува во други конзервативни делови од регионот, вклучително и Саудиска Арабија. Барби, која е во режија на Грета Гервиг а главните улоги ги толкуваат Маргот Роби и Рајан Гослинг, заработи повеќе од 1 милијарда долари ширум светот во рок од неколку недели по објавувањето.Лафи ал-Субаи, шефот на кувајтскиот одбор за класификација на филмови, рече дека одборот обично бара да се сечат филмските сцени ако се смета дека ја прекршуваат културата на земјата. Но, кога филмот промовира однесување што државата го смета за неприфатливо, тој е целосно забранет.


Филмот „промовира идеи и верувања што се туѓи на кувајтското општество и јавниот ред“, рече портпаролот на кувајтското Министерство за информации (преку BBC News). Во средата, либанскиот министер за култура Мохамад Мортада побара од Министерството за внатрешни работи „да ги преземе сите неопходни мерки за да ја забрани“ Барби. Тој рече дека филмот „промовира хомосексуалност и транссексуалност... го поддржува отфрлањето на старателството на таткото, ја поткопува и исмева улогата на мајката и ја доведува во прашање неопходноста од бракот и семејство“.Во меѓувреме комичарот и актер од САД Марк Марон изрази згрозеност од забраната и ги нарече „несигурни бебиња“:

Фактот дека некои мажи се навредиле до точка каде што, знаете, се обиделе да изразат загриженост околу тоа во линија на нивната нарација како десничарски (пцовка) е толку засрамувачки за нив. Мислам, толку засрамувачки за нив“, рече тој во видео на TikTok. „Секој тип што не може да ги прифати тие критики во филмот, навистина мора да погледне во своите панталони и да се соочи кој и што е. Мислам, Исус Боже, каков куп ебени несигурни бебиња“.


bottom of page