top of page

„БЕЗ СМРТ ВО ВЕНЕЦИЈА“ извикуваа на протестот на Венецијанското биенале поради Израелскиот павилјон поради конфликтот во Газа


ВЕНЕЦИЈА — Над 100 уметници, работници во областа на уметноста и активисти организираа протести надвор од Израелскиот и Американскиот павилјон на 60-тото издание на Венецијанското биенале на 17 април. Настаниве се одговор на тековниот конфликт во Газа и привлекоа меѓународно внимание кон пресекот на уметноста, политиката и човековите права.
Активистите од колективот Art Not Genocide Alliance (ANGA), составен од уметници и културни работници, се собраа пред павилјоните, осудувајќи го она што го нарекуваат „геноцидален апартхејд“ од страна на израелската држава. Протестантите раздадоа црвени летоци со зборовите „НЕМА СМРТ ВО ВЕНЕЦИЈА – НЕ ЗА ГЕНОЦИДНИОТ ПАВИЛЈОН“, кои исто така беа фрлени во воздух, создавајќи визуелна изјава на несогласување.Израелскиот павилјон кој беше затворен од 16 април од страна на уметницата Рут Патир, стана епицентар на протестот. Патир најави дека ќе го затвори изложбениот простор со ветување дека нема да се отвори додека не се постигне примирје и договор за ослободување на заложниците. И покрај ова, ANGA и неколку други групи побараа целосна исклученост на израелскиот павилјон од Биеналето, со петиции кои се шират и добиваат значителна поддршка.Покрај израелскиот павилјон демонстрантите насочија ги своите пароли кон Американскиот павилјон, извикувајќи пароли насочени кон американскиот претседател Џо Бајден и обвинувајќи го за соучесништво во геноцид. Протестот кратко се движеше низ различни делови на Биеналето, со полицијата која одржуваше дискретно присуство.Активистите истакнаа дека финансиската и воената поддршка која Израел ја добива од неколку земји-учеснички на Биеналето, вклучувајќи значителна помош од Соединетите Американски Држави, меѓу другите. Тие исто така најавија создавање на виртуелен павилјон на Палестина за да изразат „манифест против состојбата на светот.“
По протестот, групата се распрсна, но влијанието на нивната акција одекна низ уметничката заедница. Одлуката на Рут Патир да го затвори израелскиот павилјон беше видена како чин на солидарност со оние кои бараат промени во Израел. Нејзината изложба, (M)otherland (2024), се занимава со лични и политички теми, прикажувајќи дела базирани на време и древни статуети на плодност.Иако Патир и кураторите не направија никакви официјални коментари на пресот во врска со протестот, гестот не беше сметан за доволен од ANGA, кои веруваат дека павилјонот треба да биде целосно затворен. Омар Баргути, соосновач на движењето BDS, го сподели ова чувство, повикувајќи на глобално отфрлање на она што го нарекува "првиот геноцид во светот кој е емитуван во живо ".Овој бурен настан, ги подвлекува веќе постоечките прашања за улогата и одговорноста на културните институции и настани во политичките конфликти. Тековниот дијалог на Венецијанското биенале повикува на поширок разговор за етиката на претставување и учество во уметничкиот свет, особено во врска со нации вклучени во меѓународни спорови и конфликти.Венецијанското биенале ќе биде отворено за јавноста на 20 април и е закажано да заврши на 24 ноември, со глобалната уметничка заедница која внимателно веќе следи како ситуацијата  се развива.

Comments


bottom of page