top of page

Белата куќа: Руски банки исклучени од SWIFT

Белата куќа, заедно со Европската комисија, Франција, Германија, Италија, Велика Британија и Канада, објавија во саботата навечер дека ќе избркаат одредени руски банки од SWIFT, мрежата со висока безбедност што поврзува илјадници финансиски институции ширум светот. ветувајќи дека „колективно ќе се осигураме дека оваа војна е стратешки неуспех за (рускиот претседател Владимир) Путин“.


„Тоа ќе обезбеди овие банки да бидат се исклучени од меѓународниот финансиски систем и ќе им наштети на нивната способност да работат на глобално ниво“, напишаа тие во заедничката изјава објавена од Белата куќа, во која исто така ветија „рестриктивни мерки што ќе ја спречат Руската централна банка да ги распореди своите меѓународни резерви на начини кои го поткопуваат влијанието на нашите санкции“ и ограничување на продажбата на „златни пасоши“ кои им овозможуваат на руските олигарси да го избегнат товарот од веќе воведените санкции.


Во меѓувреме, Путин ги викна т.н. Олигарси во Кремлин, а тема на разговор: криптовалута!
Изјавата на Белата куќа овде и овде на македонски:


Ние, лидерите на Европската комисија, Франција, Германија, Италија, Велика Британија, Канада и Соединетите Држави ја осудуваме војната на Путин по негов избор и нападите врз суверената нација и народот на Украина. Ние стоиме со украинската влада и украинскиот народ во нивните херојски напори да се спротивстават на руската инвазија. Војната во Русија претставува напад на основните меѓународни правила и норми кои преовладуваат од Втората светска војна, а кои ние сме посветени да ги браниме. Ќе ја повикаме Русија на одговорност и колективно ќе се погрижиме оваа војна да биде стратешки неуспех за Путин.


Изминатава недела, заедно со нашите дипломатски напори и колективна работа за одбрана на сопствените граници и за помош на украинската влада и народ во нивната борба, ние, како и другите наши сојузници и партнери ширум светот, воведовме строги мерки врз клучните руски институции и банки, и на архитектите на оваа војна, вклучувајќи го и рускиот претседател Владимир Путин.


Додека руските сили го започнуваат својот напад врз Киев и другите украински градови, ние сме решени да продолжиме да наметнуваме трошоци за Русија што дополнително ќе ја изолира Русија од меѓународниот финансиски систем и нашите економии. Овие мерки ќе ги спроведеме во наредните денови.


Поточно, се обврзуваме да ги преземеме следните мерки:


Прво, ние се обврзуваме да осигураме дека избраните руски банки се отстранети од системот за пораки SWIFT. Ова ќе осигура овие банки да се исклучат од меѓународниот финансиски систем и ќе им наштети на нивната способност да работат на глобално ниво.


Второ, ние се обврзуваме да наметнеме рестриктивни мерки што ќе ја спречат Руската централна банка да ги распоредува своите девизни резерви на начини што го поткопуваат влијанието на нашите санкции.


Трето, ние се обврзуваме да дејствуваме против луѓето и ентитетите кои ја помагаат војната во Украина и штетните активности на руската влада. Поточно, ние се обврзуваме да преземеме мерки за ограничување на продажбата на државјанства - т.н. златни пасоши - што ќе им овозможи на богатите Руси поврзани со руската влада да станат граѓани на нашите земји и да добијат пристап до нашите финансиски системи.


Четврто, се обврзуваме оваа недела да започнеме трансатлантска работна група која ќе обезбеди ефективно спроведување на нашите финансиски санкции преку идентификување и замрзнување на имотот на санкционираните поединци и компании кои постојат во нашите јурисдикции. Како дел од овој напор, ние сме посветени на примена на санкции и други финансиски и мерки за спроведување на дополнителни руски функционери и елити блиски до руската влада, како и нивните семејства и нивните овозможувачи да ги идентификуваат и замрзнат средствата што ги поседуваат во нашите јурисдикции. . Ние, исто така, ќе ангажираме други влади и ќе работиме на откривање и попречување на движењето на незаконски стекнати добивки и на овие поединци да им ја ускратиме можноста да ги кријат своите средства во јурисдикции низ целиот свет.


Конечно, ќе се засилиме или координираме против дезинформациите и другите форми на хибридна војна.


Ние сме со украинскиот народ во овој мрачен час. Дури и надвор од мерките што ги објавуваме денеска, ние сме подготвени да преземеме дополнителни мерки за да ја повикаме Русија на одговорност за нејзиниот напад врз Украина.


Comments


bottom of page