top of page

Бомби со семе - популарна метода на герила градинарството!“Незаконски, "" радикални" и ”револуционерни " се само некои од зборовите што герилските градинари на TikTok ги користеа за да ја опишат работата што ја работат. Со фрлање семенски бомби (капсули кои се состојат од семиња и ѓубриво) на слободни или напуштени места, ѕвездите на социјалните мрежи со зелени палци често го прекршуваат законот и ги прекршуваат локалните регулативи. Неколку од овие креатори изјавија за Инсајдер дека се впуштаат во праведен чин на граѓанска непослушност со лансирање на хортикултурните гранати. И затоа се горди што ги објавуваат на TikTok, често на стотици илјади гледачи. „Тоа е политичко“, рече Елен Мајлс, еколошка активистка со над 50.000 следбеници на TikTok, која оди со@OctaviaChill на платформата за споделување видео. „И директната акција е таа што ги менува работите на подобро“, додаде таа.

Бунтовничките корени на бомбардирањето со семето Создавањето бомба за семе е едноставно, а TikTok е преполн со упатства за тоа како да ги направите. „Можете да навлажнете малку црвена глина во прав, да ја измешате со компост, да ги измешате семките, кои треба да бидат домашни во регионот и неинвазивни, и да го измесите во мали топчиња и да ги оставите да се исушат“, изјави Мајлс за Инсајдер. „Тогаш само буквално ги фрлате со чатал во почвата“.

Се верува дека семените бомби потекнуваат од Античка Јапонија. Тие биле познати како Цучи Данго, или „земјени кнедли“. Ги користеле и некои домородните северноамерикански племиња. Но, практиката на фрлање на овие капсули како форма на бунт влече корени од 1970-тите во Њујорк. Во 1973 година, група урбани жители кои живееле во Лоуер Ист Сајд во Њујорк, очајни, сакале да ја трансформираат распаднатата урбана џунгла околу нив. Не можејќи да ги убедат локалните власти да дејствуваат, групата дизајнираше прототипни семенски бомби за фрлање преку огради и на празни места. Првично, Green Guerillas користеле кондоми исполнети со семки од домати. Тие го направија ова за да го вратат урбаното земјиште и да ги направат општинските градини достапни за што повеќе луѓе. Алаина Вуд, позната и како @thegarbagequeen, е комуникатор за одржливост со речиси 200.000 следбеници на TikTok. Таа за Инсајдер изјави дека мотивацијата за бомбардирањето со семиња е желбата да се донесе природата во обесправените заедници.“Многу урбани области немаат зелени површини, особено заедниците одбоја, „објасни Вуд.“ Значи, премисата е дека тие ќе ги претворат овие слободни простори во нешто што ќе биде корисно и корисно за заедницата“. Џеремаја Џонс, еколошки активист со 13.000 следбеници на TikTok, рече дека тоа е делумно она што го инспирирало да се вклучи во герилското градинарство. „Кога поминуваме време на зелени површини, гледаме дека нашето здравје,и емоционалното и физичкотозависи од природниот зелен простор. Значи, се работи за засилување на тој принцип, и обезбедување сите даимаат пристап до тоа“, изјави Џонс за Insider. „Сакав да направам нешто опипливо и непосредно“ Мајлс (28), која води организација наречена Nature is a Human Right заедно со нејзиниот профил на TikTok, беше толку желна да го реши проблемот со нееднаков пристап до природата што ја напушти работата како креативен стратег за да се фокусира на неа со полно работно време. Таа изјави за Инсајдер дека нејзината мисија се чувствува особено итна бидејќи пандемијата ги влоши негативните ефекти од лишувањето од природата. „Повеќето здравствени проблеми кои се смртоносни коморбидитети кога се работи за КОВИД-19 се проблемишто се поттикнати од лишеност од природата“, објасни Мајлс. „Значи, проблеми со срцето и белите дробови, дијабетес, се значително полоши ако живеете во област лишена од природата. Потоа, исто така, очигледно, заклучувањето влијаеше на менталното здравје на луѓето ако немаа парк или градина во која може да избегаат“.


Мајлс се обиде да го подобри пристапот до овие простори користејќи пристап „одозгора надолу“, како што се зборување со локалните власти и поднесување петиции до Обединетите нации, но откри дека користењето на социјалните медиуми е поефикасно. „Бев доста фрустрирана од спорототемпо со кое работите би се менувалеи сакав да направам нешто опипливо и непосредно“, рече таа. „Затоа започнав со герилско градинарство и бомбардирање со семиња и почнав очигледно да објавувам за тоа на TikTok каде што одговорот беше луд“.

Видеата на Мајлс најдоа голема и посветена публика; нејзините објави имаат повеќе од еден милион допаѓања на TikTok. Нејзиниот успех е дел од поширок тренд; Видеата за бомбардирање на семиња и герилско градинарство се особено добри на TikTok. Хаштаговите #seedbombs, #seedbomb и #seedbombing колективно имаат над 5,4 мили