top of page

Боуви реиздание -50 години на албумот The Rise and Fall of Ziggy Stardust andthe Spiders From Mars
Како се сочувува културата и нејзината историја, преку архивирање(но и одржувањето на огнот на сеќавањето и релевантноста на одредена култура) ? Не мора да барате подалеку од примерот на Дејвид Боуви, кој токму денес би славел половина век откако го издаде еден од најзначајните рок (но и воопшто) албуми!


Parlophone Records објави нова верзија на „Starman“ на Дејвид Боуви(David Bowie) за да ја прослави 50-годишнината од објавувањето на семиналниот албум на музичарот „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars “. Претходно необјавената песна, „Starman (Тop od the pops верзија – 2022 микс)“ беше снимена за време на неговото иконично појавување на Top Of The Pops а оваа година доби и ремикс. Снимката за емитувањето на Top Of The Pops, преземена од мастерот на BBC, прв пат беше објавена на дискот со слики „Starman“ 7″ во 2012 година. Во 1972 година, правилата на Унијата на музичари наведоа дека за да се појави на Top Of The Pops, уметникот мора повторно да ја сними нивната песна и да пее во живо над снимката. Новата верзија на „Starman“ ја содржи придружната песна и придружните вокали, со еднократниот ад-либ на Боуви „Hey Brown Cow“, снимен за шоуто но и ги додава главните вокали од верзијата на албумот, снимена во студиото Trident. Миксот од 2022 година беше создаден од ко-продуцентот на Ziggy Stardust, Кен Скот(Ken Scott), од мулти-траките, порано оваа година. Заедно со песната, Parlophone ќе го претстави реизданието на The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars како ограничено издание на 50-годишнината со половина брзина мастериран LP и диск со слики со истиот мастер, и реплика на промотивен постер за албумот. LPто беше сечено на приспособен доцен струг Neumann VMS80 со целосно обновена електроника од 192 kHz обновени матери на оригиналните мастер ленти на Trident Studios, без дополнителна обработка при преносот. Половина брзина ја „исече„ Џон Вебер во AIRStudios. Боуви е исто така тема на претстојниот документарен филм, Moonage Daydream, од режисерот Брет Морген.
Објавен во септември, тој е филмот за Дејвид Боуви кој ќе биде санкциониран од имотот на уметникот и ќе ископува петдецениски материјал од архивите на Боуви, од ексклузивни цртежи, снимки и филмови до списанија, лични снимки и невидени до сега изведби. Траклиста на The Rise and Fall of Ziggy Stardust andthe Spiders From Mars

ПРВА СТРАНА


1. Five Years

2. Soul Love

3. Moonage Daydream

4. Starman

5. It Ain’t Easy


ВТОРА СТРАНА


1. Lady Stardust

2. Star

3. Hang On To Yourself

4. Ziggy Stardust

5. Suffragette City

6. Rock ’n’ Roll Suicide

bottom of page