top of page

Венецијанското биенале курирано од првата жена, Сесилија Алемани - со учество на 80% жени

Со само уште неколку дена до завршувањето на инсталирањето на 213 дела од целиот свет, Сесилија Алемани направи пауза на почетокот на април за да зборува за нејзиното мошне очекувано биенале во Венеција, оригиналното биенале по кое сите други се моделираат. Се отвора на 23 април. Како куратор на 59-та меѓународна уметничка изложба, таа е првата Италијанка што ја има таа позиција во неговата 127-годишна историја. (Таа е, исто така, првата што има сопруг кој курирал претходно - Масимилијано Џиони го направи тоа во 2013 година.) А, и уште една работа по прв пат - таа има повеќе жени на Биеналето од кога било досега без конкуренција. Повеќе од 80%, придружувани од само „21 или 22 уметници кои се идентификуваат како мажи“. Кога разговараме, таа е надвор од Централниот павилјон, облечена во две јакни бидејќи е „лудачки студено“ во Џардини, каде што се наоѓа нејзиниот италијански павилјон. (Остатокот од нејзиното меѓународно шоу оди во Арсенал во близина.) Дува силен ветер и џиновски кран се тетерави околу неа, што го отежнува слушањето.

Имавте толку многу прашања што ви ги дофрлија, а ќе дојдат уште многу - дали има прашање што би сакале некој да го постави, а не е поставено?

Сите ме прашуваат што е најтешкиот или најкомплицираниот дел, а никој не ме прашува: „Кој е најдобриот дел од целата работа?„

Добро, кој е најдобриот дел?

Во моментов, кога сум во Венеција со мене кога ги дофатив уметничките дела, уметноста. Целиот процес беше толку долг и изолирачки. И, конечно, тука сме со толку многу уметници и сите се толку среќни. Тоа чувсвто е многу наградувачко - и покрај сè што се случува.

Имаше топтан се́ на куп: коронавирус, војната во Украина, климатските промени. Ти си во срцето на Венеција каде има проблем со подигнување на нивото на морето. Како се снаоѓаш?

Не можам да направам ништо за ниту една од овие работи, па се трудам да останам фокусирана на шоуто и да ја работам мојата работа. И ако некои од делата не стигнат во Венеција поради лудата ситуација, мислам дека сите ќе разберат, и се надевам дека сепак ќе дојдат во одреден момент - во спротивно ќе имам многу фотокопии во претставата.

Поминаа 51 година откако Линда Ночлин го постави прашањето: Зошто нема големи жени- уметници? Имате повеќе од 80% жени во вашето шоу. Дали се приближуваме до точката каде што не е важно дали е направен од маж или жена, каде што полот не се регистрира?

Не треба да е важно, но за жал, сè уште е важно затоа што сме многу далеку од тоа да бидеме еднакви, особено во застапеноста во уметноста, која треба да биде одраз на светот во кој живееме, а не е. Така, иако би сакала да не зборуваме овде за полот, затоа што не тврдам дека тоа е неопходно феминистичко шоу, важно е да се знае дека поминаа 127 години нееднаква застапеност од почетокот на Биеналето во Венеција. Не можеме само да кажеме: „Во ред, заврши тоа, добро е, сега е во ред“. Сè уште треба да размислуваме за историјата и кој бил дел од таа историја, а кој бил исклучен.

Историјата е голем дел од твоето шоу. Дали сакаше да го направиш тоа од самиот почеток?

Знаев дека сакам да направам трансисториско шоу. Но, кога ревијата беше одложена, имав повеќе време да бидам со повеќе намера во правењето на овие временски капсули, како што ги нарекувам овие пет мали изложби во рамките на изложбата. Повеќето од нив се музејски заеми кои вообичаено траат долго. За време на пандемијата, тие траат уште подолго. Сега сè уште затвораме некои формулари за заем. Овие претстави се фокусираат на констелација на уметнички дела кои резонираат со темите на шоуто - како метаморфоза или идејата за киборгот или идејата за телото како сад - но не мора од уметничко-историска перспектива. Значи, постои еден што ја разгледува трансформацијата на телото преку надреализмот, но и футуризмот, а исто така и некои дада уметници, некои уметници од Баухаус. Затоа, се обидувам да раскажам приказна што не е нужно приказната што ја читате во уметничките книги, туку се фокусира на жени уметници кои работеа, според мое мислење, на често многу слични стратегии и методологии со оние на мажите.

Нарачавте нови дела за шоуто.

Имаме околу 80 нови продукции. Некои од нив се нарачани, некои се едноставно нови дела кои уметниците ги прават во последните неколку години. Но, кога станува збор за современите уметници, повеќето од нив имаат нови дела.

Дали има некакви разлики на кои можете да укажете помеѓу одлична уметност на маж наспроти одлична уметност на жена?

Не. Ги гледам уметничките дела. Јас не гледам на пол. Посакувам луѓето да дојдат на моето шоу и да го гледаат не како шоу со многу жени уметници, туку како шоу што се случува на Биеналето во Венеција. И тогаш сфатете дека можете да направите неверојатно шоу со 80 до 100% жени наместо спротивното. Затоа што отсекогаш било спротивно и тоа никој никогаш не го доведувал во прашање.

Која беше вашата идеја за шоуто кога започнавте, и како се промени или разви?

Почнав многу да размислувам за идејата за метаморфоза и трансформација. Тоа беше многу потесен контекст. И кога започна пандемијата и шоуто се одложи, се обидов да го збогатам шоуто со малку повеќе текстура, проширувајќи го размислувањето за тоа како нашите тела се менуваат со технологијата и во споредба со планетата и климатските промени и така натаму. Ова е во голема мера резултат на разговорите и она што го видов преку Зум. Многу уметници зборуваа за тоа. Метаморфозите се со нас и со уметниците со милениуми. Темата се чувствуваше многу звучно веќе пред пандемијата, поради прашањата на полот, расата и идентитетот. Тогаш одеднаш, стана толку неверојатно навремено со пандемијата. Така, изгледаше како да се испреплетува со она што се случува во светот.

Зошто мислите дека надреализмот се врати со таква сила и влијание денес?

Има, се разбира, трендови. Дел од тоа секако е неверојатната работа што е направена од многу музеи и институции, гледајќи го надреализмот не нужно преку класичната леќа на европската машка страна на надреализмот, туку со жените во надреализмот. Размислувајќи за претставата „Фантастични жени“ во музејот во Луизијана, толку важна, револуционерна изложба. Но, исто така, шоуто на Мет музејот со интернационален надреализам, кое го разгледува ефектот на надреализмот во Северна Африка и Карибите и Америка. Постои желба да се препрочита и повторно да се разгледа едно толку важно движење преку малку поинаков пристап кој не е само западниот. Ако размислите за тоа, можеби живееме во многу слично време. Надреализмот се роди од прашината на Првата светска војна. Тоа беше многу политички ангажирано движење, како сега со она што се случува во Украина. Но, исто така, ако мислите на последните шест, седум години со Трамп или многуте конзервативни и реакционерни влади кои се појавуваат насекаде, мислам дека веројатно е многу слично време. Така, можеби уметниците користат слични методологии за да одговорат и овој пат.

Дали мислите дека полот има некаква врска со враќањето на надреализмот?

Можеби. Ако мислите на некој како Тојен и Клод Кахун, тие беа неверојатни уметници кои експериментираа со безродноста или укинувањето на границите меѓу женското и машкото. Така што тоа веќе беше силна преокупација. Но, исто така, генерално, ако ја погледнете работата на некој како Леонор Фини или Леонора Карингтон, начинот на кој тие го одбраа идентитетот, тоа е многу, многу, многу современо. Тоа се случи пред 100 години, и сè уште е исклучително современо. Значи, можеби сè уште не е разрешено, и затоа сè уште зборуваме за тоа.

Дали размислувавте да ја вклучите Роуз Селави?

[Се смее.] Размислував за тоа, но на крајот решив не. Се надевам дека ќе има многу изненадувања.

Кога наидовте на прекрасно евокативниот наслов на Карингтон „Млеко од соништата“?

Всушност многу доцна. Кога се приближи времето да го одберам насловот, почнав да читам многу нејзини книги, кои не ги знаев, и тоа беше неверојатно изненадување. Како што често се случува, најталентираните уметници се исто така многу талентирани писатели, а таа напиша прекрасни раскази - исто така и романи. Потоа сосема доцна случајно налетав на оваа мала книга што таа ја напиша за нејзините деца, која собира приказни кои се теоретски но за деца, и всушност се страшни, и тие замислуваат свет каде што луѓето се трансформираат и децата стануваат животни или машини. Значи, тоа е детско, но и морничаво и иронично. Многу од преокупациите на изложбата ги долови на таков поетски, евокативен, а воедно и визуелен начин бидејќи е илустриран со нејзините многу силни и убави цртежи. Мислев дека тоа би можело да биде начинот на комуникација и сумирање на многу од на изложбата. Исто така, сакам наслови што се украдени од писатели. Тие се малку попоетски од претходните наслови на биеналињата, кои се секогаш толку универзални. Едноставно така само кликна.

Дали му го прочитавте Млекото од соништата на вашиот шестгодишен син Џиџи?

Да, и тој скроз откачи. Тој рече: „Зошто, мамо, ми читаш толку страшна книга?

Кои други наслови на книги ги украдовте за вашите емисии?


О, толку многу. „Утехата на странците“ од книгата на Иан Мекјуан беше шоу што го направив во PS1. А „Волшебниот свет“ беше мојот италијански павилјон. Беше и од книга. И „Музичкиот мозок“ од романот на Цезар Аира. Книжевноста има важна улога во изложбата. Шоуто не содржи само визуелни уметнички дела, туку и некои писатели како Џулијан Барнс или Мина Лој или Жизел Прасинос, па сакав и да и оддадам почит на таа традиција - особено во историските капсули, бидејќи визуелните уметници и писателите и поетите беа толку испреплетени , толку голем дел од уметничкиот живот на овие движења, мислам многу повеќе отколку сега. Чувствувам дека сега има одредено исклучување помеѓу визуелната уметност и литературата, но можеби јас не знам доволно.

Дали има некоја приказна што сакате да ја раскажете со оваа изложба?

Мислам дека тоа е патување низ трансформацијата...не само на луѓето, туку и на животните и нечовечките форми. Можеби ова е погрешна изјава, но двегодишната изолација ги натера уметниците да погледнат навнатре - обработувајќи ја траумата од пандемијата и социјалните трауми или што и да се случуваше, особено во Америка, бидејќи тоа е она што го доживеавме. Се имавме себеси, екранот и Зум. Така, мислам дека политичките најангажираните практики имаа поинтроспективен пресврт, што мислам дека е многу слично на она што го направи надреализмот - тоа не беше начин да му го свртат грбот на реалноста. Тоа беше само начин на гледање на реалноста низ поинаква леќи. Токму тоа се случува во моментов со практиките на многу уметници.

Како монументалната куќа од тули на Симон Ли, која ја инсталиравте на Хај Лајн во 2019 година и сега се појавува на меѓународната изложба, се вклопува во надреализмот?

Не е дека шоуто е за надреализам. Тоа е една од темите. Но, рано, кога ќе измеша фрагменти од торзото и фрагменти од портрети на црнкиња со фрагменти од архитектурата кои го слават метафоричното читање на архитектурата како дупка за повлекување, како што би рекла - тоа беше многу основен дел од нејзината практика. Затоа сакав да го вклучам Brick House, бидејќи тоа е најсимболичната скулптура од таа серија. Иако сè уште не е тука, па не знам дали ќе биде вклучено. [Се смее.]

Кои се некои од највозбудливите откритија за вас - уметници кои се стари или млади или веќе не се со нас?

О, има толку многу откритија во моето шоу. Едната е Ула Виген, која е уметник од Шведска. Сега е постара, веројатно 80 години. Таа започна да работи во 60-тите и направи неверојатни слики од внатрешноста на компјутерите и машините. Таа беше многу млада и ги направи овие многу, многу моќни слики замислувајќи ја технологијата и инженерството што беше речиси исклучиво поле на машките колеги. Таа беше дел од револуционерните изложби како „Cybernetics Serendipity“ на ICA во 1968 година. Потоа престана да работи со децении, а сега прави прекрасни, прекрасни дела кои се хиперреалистични прикази на ирисите на луѓето - очи кои гледаат во вас. Така, на некој начин не гледа на надворешната машина, туку на телото како на машина што функционира преку видот и сетилата. Таа има голема инсталација. Потоа Габриел Шајле, кој е уметник од Аргентина со кој работев кога направив проект таму. Тој е неверојатен скулптор кој прави монументални дела користејќи кирпич и автохтона иконологија и митологија со автобиографски и многу лични приказни. Тој ќе има голема презентација на самиот почеток на Арсенал.

И вашиот концепт на меурчиња, витрини?

За мене тие се како временски капсули. Идејата е да влезете во еден од овие простори и, поради дизајнот на изложбата, ќе почувствувате дека сте во друг простор. Така, во соба во павилјонот, каде што вообичаено имате еден или двајца уметници, може да имате 30 или 40 затоа што ги инсталирам во салонски стил или со различни стратегии. Тоа е навестување, предлог - погледнете ја работата на некој како Кристина Кварлс откако ќе ја видите работата на Керол Рама, можеби ќе најдете некаква врска. Не велам дека Кристина Кварлс е под влијание на Керол Рама. Целта за мене не беше нужно да мислам дека Биеналето треба да биде само слика на последните две години од продукцијата, туку дека можеме да го испреплетуваме современото со историското, особено во време како ова, каде што има многу музеи и институции. ревидирање и повторно разгледување на сопствената историја, историја на вклучување и исклучување. Така, овие капсули гледаат многу практики кои беа многу, многу важни, но беа целосно исклучени или избришани од историјата на уметноста.

И вие сте првата Италијанка што го предводи Биеналето?

Да, тоа е шокантно. [Се смее.]

И вклучивте повеќе италијански уметници од кога било досега.

Не се сеќавам колку италијански уметници имам, но имам многу. Мислам дека тоа е моја одговорност. Има нешто за Венеција - секогаш ја сметате за меѓународна изложба. Никогаш не мислите дека одите на Биеналето во Венеција за да научите за италијанската уметност. Има многу меѓународна, но има и многу простор за италијанската уметност. Така ќе има големи презентации од нивна страна.

Како се справувате со вашата анксиозност? Не изгледате вознемирено.

Не можам ништо да направам за тоа. Мојата најголема нервоза е делата да не стигнат до Венеција бидејќи превозот е хаос. Но, искрено сите се во иста ситуација во павилјоните. Не сме единствените, па океј сум. Имам многу добар тим и сите се многу страсни. Тука работат стотици луѓе. Значи добро е.

Мораше ли да откажеш нешто од Русија?

Морав да откажам нешто од Русија што не беше руско, за жал. Тоа беше голем заем за кој работев толку напорно да го добијам година и пол. Беше од кубански уметник, од сите луѓе, но ќе дојдеше од музеј во Русија и моравме да го откажеме. Не можев да го заменам тој заем, па штета е. Но, сè уште имам руски уметник, и таа ќе остане во моето шоу. Нема да ја откажам или исклучувам поради нејзината националност

Што следува после ова за вас?

Морам да се вратам на моето семејство. Масимилијано ќе се разведе од мене ако не се вратам. Не сакам повеќе да разговарам со Зум. Сакам да читам книги. Сакам да знам што да правам кога имам слободно време, бидејќи сега веќе не знам како да уживам. Тоа е толку интензивно.

Што треба да направите пред отворањето?

Речиси завршивме со современото шоу, но морам да ги инсталирам сите историски капсули бидејќи заемите за тие доаѓаат многу доцна; многу често доаѓаат од музеј со курир. Така, за една недела, треба да инсталирам 80 артисти. Не знам што ќе правиме, но ќе бидеме креативни.

А Арсенал...

Арсенал е во добра форма. Но, таму има и историски капсули, па ги поделив на двете места. Двете места имаат многу различен фил . Централниот павилјон ќе биде почист, а повеќе гледа на односот помеѓу телото и технологијата. И Арсенал е малку повеќе земјен или ориентиран кон природата. Ќе изгледа многу поинаку.

Брависима.

Чао, Доди. Се гледаме наскоро.

за Vouge

превод: Дивотно

bottom of page