top of page

Ги гледаме најдобрите инди филмови од 20-от век ,,Симболот на непобедливите”(1920)


Оригиналната верзија на "The birth of a nation"(Раѓањето на една нација) од Д.В.Грифит која му претходела на овој филм, била толку расистички набиена што повторно го заживеала ККК ... како одговор на тој филм Оскар Мишо(кој како Црн маж на почетокот на 20-от век имал сосема поинаква перспектива) тој отворил своја независна филмска компанија која без задршка ја претставувала бруталноста на Кланот, и моралното право за физички отпор кон таа бруталност.


Приказната е фокусирана на Ив Мејсон (Ајрис Хол), млада Црна жена со светла кожа од Селма, Алабама, која го наследува имотот на нејзиниот покоен дедо на северозападот. Таму, таа го запознава соседот, Хју Ван Ален (Вокер Томпсон), Црн маж со потемна кожа, кој се вљубува во неа, мислејќи дека е Белкиња, не се осмелува да ја искаже својата наклонетост.


Во продолжение погледнете го ,,Симболот на непобедливите" на Оскар Мишо.


bottom of page