top of page

Го гледаме независниот филм „Дамка“(1921) на режисерката Лоис Вебер

Лоис Вебер била една од првите и најуспешните режисерки во историјата на кинематографијата. Таа работела во периодот од 1911 до 1934 година и направила повеќе од 100 филмови. Нејзините филмови се одликувале со силни социјални пораки, иновативни техники и сложени женски ликови. Таа била и првата жена која станала член на Американската академија за филмска уметност и наука. Лоис Вебер заслужува да се запамети како пионерка и визионерка во областа на филмот.

Лоис Вебер беше меѓу најинвентивните режисерки во едно уникатно инвентивно време во филмската историја: првите две децении на 20-то век, кога играниот филм се развиваше како жанр. Таа, исто така, си создаде пат за сопствената креативна слобода со лансирање продукциска куќа и продуцирање на сопствените филмови, вклучувајќи го ова ремек дело, нијансирана приказна за економската неправда и шокантна нееднаквост, за сиромашниот научник чиј очај води до семејна катастрофа и искушение да се впушти во криминал. .
bottom of page