top of page

Градинарство во ГРАДИДНИНА: играта на зеленилото

Овој викенд, имаме можност да ги вовлечеме малечките во една интересна и образовна активност - работилница за уметност и градинарство во Градиднина, МКЦ. Работилницата за уметност и градинарство во Градиднина, МКЦ, не само што ја предизвикува креативноста и физичката активност на децата, туку и ги учи за значењето на природата и одговорноста кон неа. Преку сликарството и цртањето, децата се поттикнуваат да изразуваат своиот уникатен стил и перцепција, додека градинарството ги запознава со прекрасниот свет на растенијата и ги учи за одговорноста кон животот. Овие активности се еден чекор кон подготвување на нашите деца за еколошки свесни и креативни граѓани на утрешницата.Градинарството како искуство на учење и развој


Градинарството не само што ја носи убавината на природата во нашите животи, туку и им нуди на децата голема корист во нивниот развој. Кога децата се занимаваат со градинарство, тоа ја стимулира нивната креативност, го подобрува нивниот физички развој и ги учи за одговорноста и негата кон природата.


Визуелното изражување и креативноста преку сликарство и цртање


Во рамките на оваа работилница, децата ќе имаат можност да се изразат преку сликарство и цртање. Церадата на градината ќе стане платно за нивните уметнички излети и креативни искази. Оваа активност не само што ги забавува, туку и ги поттикнува децата да развиваат својата визуелна перцепција и изразување.


Природата како учителка
Втората активност во работилницата е засадувањето на зеленчук во градината. Децата ќе имаат можност да садат садници од пченка, брокула и карфиол. Овој дел од работилницата им овозможува на децата да се искусат како градинари и да го искусат прекрасниот процес на раст и развој на растенијата. Оваа активност ги учи нашите малишани за одговорноста кон живите работи и ги запознава со природата и нејзините циклуси.


Активностите започнуваат од 18.00 до 19.30 часот. Децата од 3 до 12 години се добредојдени да учествуваат.

Работилницата е бесплатна.

Сликарство и цртање со Доротеј Нешовски. Градинарство и садење со Хајан Алхалаби.

bottom of page