top of page

Грижа за вашата градина во лето

Иако времето оваа година не ни даде до крај шанса да се помириме со фактот дека веќе сме на прагот на летото - врнежливата пролет потпомогна во тоа, сепак за градината треба да се грижиме соодветно...Летото е прекрасно време за уживање во природата и свежиот воздух, но исто така бара малку повеќе работа и внимание од нашата страна. Еве што треба да знаете и да направите за да ја одржите вашата градина здрава и убава.
- Залевајте ја градината редовно, но не прекумерно. Проверете ја земјата со прст пред да залевате и избегнувајте да го правите тоа во најжешките часови на денот. Наместо тоа, залевајте рано наутро или касно попладне, кога сонцето не е толку силно и испарувањето е помало.- Обрежете ги и отстранете ги повредените или исушените гранки, листови и цветови. Така ќе го подобрите изгледот на вашата градина, но и ќе спречите развој на болести и штеточини. Исто така, обрежете ги оние растенија кои прецветале или на кои сакате да им дадете посакуван облик.- Додајте мулч или органско ѓубриво на земјата. Мулчот служи како заштитен слој кој ја задржува влагата, ја регулира температурата и спречува раст на плевели. Органското ѓубриво ќе ја збогати земјата со хранливи материи и ќе го поддржи растот на растенијата.- Заштитете ги вашите растенија од прекумерна топлина и сонце. Некои растенија се особено чувствителни на високите температури и можат да изгорат или да ја изгубат бојата. Затоа, поставете некаква форма на сенка или покривач над нив или преместете ги на поладно место. Проверувајте ги редовно.


- Уживајте во вашата градина! Нема подобар начин за одмор и опуштање од работа во вашата зелена оаза. Наберете свежи цветови, плодови или зеленчук, слушајте ги птиците и животните, читајте книга или напијте се кафе под некое дрво. Вашата градина е вашето место за среќа!bottom of page