top of page

Дали сакате да имате свој подкаст?

Доколку, слушајќи подкасти, посакувате и вие да бидете водител на подкаст, каде ќе може да ги кажете своите мисли, или да го изразите креативниот импулс - но ви изгледа премногу комплицирано и недостижно, имаме идеја како можете да се опробате: КСП-Јадро, во тековниот„Arts Hub“ проект, нуди шанса за тоа.„Секој(а) што сака да го пренесе своето знаење, страста за своето хоби, алармот за одредени состојби и критика на делата од омилените автор(к)и, е добредојден(а) да се пријави на нашиот повик! “


Темите од кои можете да бирате се: Екологија и заштита на животна средина, ментално здравје, јавни простори и архитектура,критика или анализа на современи дела од областа на културата. Една епизода би требало да биде најмалку 30 минути, а серијалот ќе биде заокружен во четири епизоди. Но, ќе имате и помош во реализација на подкастот, со професионални консултации, и тренинг, со што ќе ве стави во позиција во иднина да можете и самостојно да работите на подкаст


„KСП Центар Јадро ќе обезбеди техничка опрема и простор при снимањето, менторство и помош во осмислувањето на разговорот, промовирање на епизодите на нашите социјални мрежи и краток курс од 5 часови за снимање и постпродукција на поткаст кој ќе го одржи Младен Павлески од BPM Streaming.


Младен Павлески моментално работи на поткасти со IRL Macedonia, Институт за комуникациски студии, Tomas performance podcast, Bajkerot i Crossfiterot, Coach Josif и Mamastefit Podcasts.


Вашата обврска ќе биде да ја спремате содржината на поткастот, контакт со евентуални гости и водење на поткастот. Поткастот може да го водите во тандем со уште една личност. Поткастот треба да трае минимум 30 минути.“


Што е потребно за апликација на проектот?


За пријавување потребно е да ни испратите мејл на centar.jadro@gmail co назнака „Поткаст на Центар-Јадро“ во кој ќе наведете:

  • концепт за поткастот (до пола страница);

  • ваше кратко био;

  • претходно искуство со овој или сличен медиум;

  • дали ќе имате гости на поткастот и кои би биле тие;

  • колку епизоди планирате (минимум две, максимум четири, со можност за продолжување доколку има ентузијазам од страна на автор(к)ите);

  • дали ќе водите соло или со уште некој(а).

Краен рок за испраќање на апликациите е 19 март, недела, 2023 година.