top of page

Данте Бу ќе ја претставува Црна Гора на Венецијанското биенале

Ставот на Данте Бу (Dante Buu) е уникатен како и парчињата што ги произведува за овогодинешното Венециско биенале.Неговите шарени везови се скулпторски парчиња залепени на флексибилни метални шипки со кои може да се манипулира, предизвикувајќи парчињата да ја променат формата. Самиот Бу постојано ги преобразува своите форми на изразување. Користејќи видео, перформанс уметност, фотографија, текст и текстил, Бу ги предизвикува поимите за отуѓеност, сексуалност, интимност и идентитет.

Неговите дела ќе ја претставуваат Црна Гора и на „Олимпијадата на светот на уметноста“ во 2022 година.

Јас сум првиот уметник од муслиманско потекло кој јавно излезе како геј на Балканот“, категорично вели Бу. „Тоа е концепт со специфична формулација што јас го користам. Се разбира, има и други и не го негирам нивното постоење. Прашање е да се даде изјава кон светот“.

По потекло од Рожаје, кое е припено до границата со Србија и Косово, Бу пораснал чувствувајќи се сам, поради неговата хомосексуалност и муслиманска вера. Книгите и филмовите беа и се уште се негова утеха.

Неговата осаменост се појавува во фотографијата „Ако сакаш да ме ебеш, не мора да се преправаш дека е поради уметноста“, на која блескавиот Бу е опколен од мажи кои се нудат да му ја запалат цигарата. Тоа е директна референца за филмот „Malèna“ на Гизепе Торнаторе во кој ликот на Моника Белучи вади цигара и мажите се тркаат за да ја запалат. Во тој момент таа решава да биде проститутка за да преживее. Сопругот на Малена, наводно, е убиен во војна, таа е финансиски загрозена. Тоа е одличен момент, во очите на Бу, за самозајакнување.

„Секое човечко суштество на овој свет е релевантно. Нема надмоќ на никого. За жал, живееме во свет каде што богатството диктира надмоќ“.

Малцинство во Црна Гора

Излегувајќи им на своите родители на 14-годишна возраст, тој ја признава поддршката од неговото семејство со поткрепувањето на неговото чувство за себе. Бу, исто така, помина извесно време во Сараево пред да добие стипендија за уметник од ризик од иницијативата Мартин Рот, пристигнувајќи во Берлин во 2021 година. Тој сè уште редовно оди дома во Рожаје.

Доаѓам од две малцинства во Црна Гора. Мене постојано ме малтретираа и се изживуваа како дете. Всушност, нема разлика меѓу децата и возрасните на тој начин“.

Бу го смета неговото постоење како отпор кон униформноста, чувство кое се раѓа во неговите дела.

Се залагам за себе имајќи го предвид моето потекло, а потоа се занимавам со уметничкиот свет кој исто така има злоупотреба и булинг на уметниците“.

Откако дојде од маргините, Бу доби големи стипендии и награди. Тој стана уметник со резиденција во места како КултурКонтакт Австрија и Анкара квир уметничка програма. Оваа есен тој ќе се приклучи на CEC ArtsLink во Њу Орлеанс.

Неодамна, тој беше избран како една од најистакнатите резиденции за современа уметност во Германија, Künstlerhaus Bethanien во Берлин. Кристоф Танерт, уметнички директор на Künstlerhaus Bethanien, ја нарекува уметноста на Бу „вистинска и убава“.Тој се закопува во раните на душата“, забележува Танерт, „Сè што зрач