top of page

Десет куќички за животни во Скопје како подарок

Уметноста отсекогаш била моќна алатка за општествени и политички промени, начин за изразување на мислите и чувствата за светот.

Но, што се случува кога овој израз ќе ги надмине традиционалните граници на галерија или музеј? Го имаме герила-артивизмот, уникатен спој на уметност и активизам кој се појави помалку срамежливо на улиците на Скопје.


Терминот „герила-артивизам“ се однесува на употребата на креативни медиуми за промовирање на општествени или политички пораки. Тоа е уметност што се појавува неочекувано на јавни места, со цел да предизвика и да поттикне разговори во заедницата.


Во Скопје, група урбани активисти барем зимава, ја предводат оваа револуција.Нивниот последен проект? Десет минијатурни куќички за мачки но најверојатно кучиња скитници, одличен божиќен подарок за кучињата кои шетаат по улиците на скопските населби.

Овие куќички се повеќе од само засолништа; тие се изјава за односот на градот кон бездомните животни, повик за сочувство и грижа.Во текот на денот овие мини куќи ќе бидат поставени на различни локации низ Скопје. Тие се визуелен потсетник дека Скопје може да биде убав град, не само за неговите човечки жители, туку и за неговата животинска популација.

Соочени со општествените и политичките предизвици, герила-артивизмот им нуди глас на оние кои можеби се чувствуваат нечуено и да инспирира промени.


А во Скопје таа промена се случува токму сега, улица по една.Затоа, следниот пат кога ќе шетате по скопските улици, внимавајте на овие мали дела на артивизам. Тие се доказ за моќта на креативноста и потсетник дека секој има улога и моќ да го направи Скопје убав град.
bottom of page