top of page

Доаѓа Канскиот филмски фестивал: откриена програмата

Канскиот Филмски Фестивал, или едноставно „Cannes“, во своето 77-мо издание, фестивалот продолжува со својата навика на непогрешлива способност да ги здружи некои од најголемите таленти во индустријата, не само да ги покаже нивните дела, туку и да создаде еден културен дијалог кој резонира надвор од границите на платното.


Оваа година, фестивалот повторно ја истакнува својата посветеност кон иновацијата и разнообразноста во филмската уметност. Ќе бидеме сведоци на нови дела од ветерани како Франсис Форд Копола со "Мегалополис" и Џорџ Милер со "Радост во Фуриоса ", но и ќе се потсетиме на величината на Џорџ Лукас, кој ќе му биде доделена  Почесна Златна Палма.


Noémie Merlant во Emmanuelle

На спектарот на филмовите кои се натпреваруваат за престижните награди, видливо е истакнатото присуство на женски режисери, иако нивниот број е помал во споредба со минатата година. Арнолд, Фаржеат, Кападија и Ридингер ќе ја покажат својата перспектива на светот и уметноста преку силни и емоционално наелектризирани филмови.Важно е да се издвои дека Канскиот филмски фестивал не е само место за престиж и гламур, туку и платформа за социјално ангажирано истражување. Филмови како "The Beauty of Gaza" на Јоланд Зауберман, на пример, ни отвораат прозорец кон теми кои се ретко осветлени во мејнстрим медиумите.Во кинеското просторство, филмот "Уловени од плимата" на Џиа Џанг-Ке сигурно ќе предизвика интерес на публиката.


Се јавуваат и други високопрофилни филмови како „Видови на добрина“ на Јоргос Лантимос, стилизирана трилогија поставена во сегашноста која повторно ги обединува „Сироти нешта“ со Ема Стоун и Вилем Дафо. Пол Шрејдер доаѓа со „О, Канада“ со Ричард Гир, Жак Одијар со музичката мелодрама „Емилија Перез“, Паоло Сорентино со „Партеноуп“ и Дејвид Кроненберг со  „Наметките“.Франсис Форд Копола

Не треба да се занемари и „Чиракот“ на Али Абаси, кој го следи Себастијан Стан во улогата на Доналд Трамп, биопик кој ги разгледува неговите години како бизнисмен во недвижности во 70-тите и 80-тите години.Исто така, важно е да се спомене и „Сурферот“, филм кој е надвор од натпреварувачката категорија, со Николас Кејџ во главната улога, под режисерската палка на Лоркан Финеган.Со седум режисерки во официјалната конкуренција минатата година, Канскиот фестивал постави рекорд во поглед на репрезентацијата на жени. Иако оваа година тој број е намален на четири, овие режисерки носат интригантни и проблематични филмови кои се истакнуваат со својата автентичност и креативност.
Андреа Арнолд од Англија се враќа во конкуренцијата со „Птица“, портрет на девојка од предградие која се обидува да ја избегне својата судбина. Корали Фаржа со својот хорор филм „Супстанција“, ветува да шокира со Деми Мур и Маргарет Квали во главните улоги.Со малку полесно присуство на Холивуд, поради различни фактори вклучувајќи го и штрајкот на актери и писатели минатата година, како и тешката економија, сепак, нема да изостанат гламурот и ѕвездите на црвениот тепих. Скоро половина од филмовите што се натпреваруваат се снимени на англиски јазик, што можеби е рекорд во скорешната историја.
Претседателката на жирито оваа година ќе биде Грета Гервиг, режисерката на „Барби“, што дополнително додава на веќе импресивниот список на тешкашите од индустријата кои ќе бидат присутни на Фестивалот.Канскиот филмски фестивал ќе започне со светската премиера на надреалната комедија на Квентин Дупје „Втор Акт“, со Леа Сејду и Винсент Линдон. 77-мото издание ќе се одржи од 15 до 25 мај.


Распоред на филмови за канскиот филмски фестивал, од 14 до 25 мај 2024 година:

Отварање на фестивалот:

 • "THE SECOND ACT" (Quentin DUPIEUX) - вон конкуренција


 • "THE APPRENTICE" (Ali ABBASI)

 • "MOTEL DESTINO" (Karim AÏNOUZ)

 • "BIRD" (Andrea ARNOLD)

 • "EMILIA PEREZ" (Jacques AUDIARD)

 • "ANORA" (Sean BAKER)

 • "MEGALOPOLIS" (Francis Ford COPPOLA)

 • "THE SHROUDS" (David CRONENBERG)

 • "THE SUBSTANCE" (Coralie FARGEAT)

 • "GRAND TOUR" (Miguel GOMES)

 • "MARCELLO MIO" (Christophe HONORE)

 • "FENG LIU YI DAI JIA" (Jia Zhang-Ke)

Во натпреварувачка категорија

 • "ALL WE IMAGINE AS LIGHT" (Payal KAPADIA)

 • "KINDS OF KINDNESS" (Yorgos LANTHIMOS)

 • "L'AMOUR OUF" (Gilles LELLOUCHE)

 • "WILD DIAMOND" (Agathe RIEDINGER)

*"OH CANADA" (Paul SCHRADER)

 • "LIMONOV - THE BALLAD" (Kirill SEREBRENNIKOV)

 • "PARTHENOPE" (Paolo SORRENTINO)

 • "PIGEN MED NÅLEN" (Magnus VON HORN)"NORAH" (Tawfik ALZAIDI)

 • "THE SHAMELESS" (Konstantin BOJANOV)

 • "LE ROYAUME" (Julien COLONNA)

 • "VINGT DIEUX !" (Louise COURVOISIER)

 • "DOG ON TRIAL" (Laetitia DOSCH)

 • "GOU ZHEN GUAN" (Hu)

 • "THE VILLAGE NEXT TO PARADISE" (Mo HARAWE)

 • "SEPTEMBER SAYS" (Ariane LABED)

 • "L'HISTOIRE DE SOULEYMANE" (Boris LOJKINE)

 • "THE DAMNED" (Roberto MINERVINI)

 • "ON BECOMING A GUINEA FOWL" (Rungano NYONI)

 • "BOKU NO OHISAMA" (Hiroshi OKUYAMA)

 • "SANTOSH" (Sandhya SURI)

 • "VIET AND NAM" (TRUONG Minh Quý)

 • "ARMAND" (Halfdan ULLMANN TØNDEL)

Вон конкуренција:

 • "SHE'S GOT NO NAME" (CHAN Peter Ho-Sun)

 • "HORIZON" (Kevin COSTNER)

 • "RUMOURS" (Evan JOHNSON, Galen JOHNSON, Guy MADDIN)

 • "FURIOSA : A MAD MAX SAGA" (George MILLER)

Полноќни проекции:

 • "TWILIGHT OF THE WARRIOR" (Soi CHEANG)

 • "THE SURFER" (Lorcan FINNEGAN)

 • "THE BALCONETTES" (Noémie MERLANT)

 • "I, THE EXECUTIONER" (RYOO Seung Wan)

Премиери во Кан:

 • "EVERYBODY LOVES TOUDA" (Nabil AYOUCH)

 • "C’EST PAS MOI" (Leos CARAX)

 • "EN FANFARE" (Emmanuel COURCOL)

 • "MISÉRICORDE" (Alain GUIRAUDIE)

 • "LE ROMAN DE JIM" (Arnaud LARRIEU, Jean-Marie LARRIEU)

 • "RENDEZ-VOUS AVEC POL POT" (Rithy PANH)

Специјални претставувања:

 • "LE FIL" (Daniel AUTEUIL)

 • "ERNEST COLE, LOST AND FOUND" (Raoul PECK)

 • "THE INVASION" (Sergei LOZNITSA)

 • "APPRENDRE" (Claire SIMON)

 • "LA BELLE DE GAZA" (Yolande ZAUBERMAN)


Comments


bottom of page