top of page

Друштвото на писателите на Македонија стана дел од Европскиот писателски совет


Добра вест за македонската книжевност! Друштвото на писателите на Македонија, најстарата и некогашна најпрестижна организација на писатели и преведувачи во земјава, беше примено како нов член на Европскиот писателски совет (EWC).


Во Берлин, на 4 јуни, Европскиот писателски совет (EWC), најголемата европска федерација на писателски асоцијации со седиште во Брисел, одржа Генерално собрание. На ова собрание, со големо задоволство, беа прифатени пет нови членки во семејството на EWC. Едногласно, со поздрав и воздив, беа прифатени писателските асоцијации од Македонија, Австрија, Франција (SNAC), Данска (DSF) и La Scam Société civile des auteurs multimedia, кои станаа дел од влијателната европска организација.Европскиот писателски совет е најголемата европска федерација на писателски асоцијации со седиште во Брисел, која ги застапува интересите на 160.000 писатели и преведувачи од 46 европски земји. Целта на EWC е да го поддржува и заштитува слободното слово, авторските права и социјалните и професионалните услови за писателите и преведувачите во Европа.


Со ова членство, Друштвото на писателите на Македонија ќе има можност да учествува во различни проекти, програми и активности кои ги организира EWC, како и да ги промовира своите членови и нивните дела на европската сцена. Исто така, Друштвото ќе може да ги споделува своите искуства и знаења со другите членки на EWC, како и да учи од нивните добри практики.Во име на Друштвото на писателите на Македонија, македонскиот писател м-р Стефан Марковски се обрати кон делегатите на EWC со краток преглед на историјата, мисијата и активностите на Друштвото. Тој го потенцираше значењето на македонскиот јазик и книжевност за развојот и афирмацијата на македонската култура и идентитет во светот. Тој исто така изрази надеж дека членството во EWC ќе допринесе за подобрување на положбата и видливоста на македонските писатели и преведувачи.


Ова е голем успех за Друштвото на писателите на Македонија, кој работеше напорно за да го постигне ова признание. Честитки до сите членови, соработници и поддржувачи на Друштвото!

bottom of page