top of page

Едукативна летна школа за диџеи во БруталискВо соработка со Арт Бригада и познати DJ имиња и музички педагози, ова лето на младите во Скопје Бруталиск нуди прилика за часови по клабинг и DJ-ство. Ха! Нешто што никогаш мислевме дека нема да го чуеме…


Летниот курс е специјално дизајниран за да ја претстави културата и забавата на клубската сцена, да ги запознае со DJ опремата и софтверот, и да им дозволи да научат како да изведуваат и продуцираат електронска музика и hip-hop!


Ова училиште за диџејство има за цел да помогне во стекнување на теоретско и практичното знаење за диџејството преку интерактивна и практична настава.


Концептот е разработен во 10 работни средби во временски период од две недели, со фиксен термин од 14:00 до 17:00 часот секој работен ден. Секоја средба трае три саати со една пауза од 30 минути. Во рамките на овој час, учениците ќе добијат теоретско предавање за различните аспекти на диџејството, како и практична работа и вежбање на стекнатите знаења и вештини.


На крајот од школата, на 1 јули 2023, ќе се одржи вечерен настан во Бруталиск, каде учесниците ќе имаат можност да ги прикажат своите стекнати вештини пред публиката.
Бројот на места е ограничен на 15, па затоа побрзајте и регистрирајте се преку инбокс или на адресата radiograd.sk@gmail.com. Пријавените треба да поседуваат сопствен лаптоп и слушалки, додека останатата опрема ќе биде обезбедена од страна на организаторот.


Цената за учество во школата изнесува 9.000 денари.


Еден од диџеј професорите Мирко Попов најави „Ќе предавам и ќе испрашувам. Чисто да си знаете.“


Но не застана овде, напиша и колумна за ТРН:

Диџеј. Диск-џокеј.

Тоа е она смешното, буцкасто детиште од седми кат кое нема другари и сеуште нема бакнато девојка. Ретко кој му вика здраво по скали и во лифт. Не звучи добро ова, знам. Детиштето мора да преземе мерки. Почнува да се интересира за музика и да ја собира: плочи, даунлоуди, касети, па и ЦДа кога мора. Се што ќе му дојде под рака. Ги памети сите можни информации за сите песни, се опседнува со музичарите… Анегдоти, факти, илузии, делузии… Знае сѐ за сите кои било кога допреле инструмент, ритам машина, или грамофон. Додека слуша музика, истовремено ги свири сите инструменти со рацете и нозете и устата и очите и телото. Испушта звуци на повеќе инструменти во исто време. Звучи потполно лудо. Тоа е вистински диск-џокеј драги мои. Кратко и слатко, наречен диџеј“

Comments


bottom of page