top of page

Загревање со компост! 🌱

Луѓето денес компостираат како никогаш досега и поради тоа се наметнуваат некои конкретни прашања. Меѓу нив е дали можете да го користите компостот како извор на топлина. Ако е така, дали е можно загревање на стаклена градина со компост?


Одговорот е да, навистина можете да загреете стаклена градина со компост. Идејата за тоа датира од 1980-тите. Рудиментираните искри на идејата всушност биле имплементирани во текот на 1940-тите за време на Втората светска војна. Во тоа време, луѓето ги загревале своите оранжерии користејќи слама што се распаѓа. Во секој случај, акцент на одржливоста има во речиси сè што правиме во денешниот свет, а користењето на компост за загревање на вашата стаклена градина одговара на планот.

Принципи на загревање со компост

За време на процесот на компостирање, микроорганизмите ја разградуваат органската материја. Како што се распаѓа органската материја, таа создава топлина, вода и јаглерод диоксид. Неверојатно, но микробната активност создава многу топлина. Всушност, може да произведе температури до 55°C до 75°C, што е доволно да ги убие штетните бактерии и плевелите.

Дополнително, истата топлина може да се искористи за создавање оптимални температури во стаклена градина во текот на зимата. Органската материја во компостот, должината на времето потребно за да се разложи и други услови помагаат да се одреди количината на енергија и топлина што се создава.

Основи за компостирање

Не сите форми на компостирање ќе ја загреат вашата стаклена градина. Како брз потсетник, запомнете дека постојат три главни начини на компостирање. Тоа се ладно, црви (вермикултура) и топло компостирање.


Ладното компостирање се случува кога го натрупувате органскиот отпад на едно специфично место и едноставно дозволувате природните процеси да работат. Градинарите сметаат дека ова е најлесниот метод бидејќи можете само да ставите повеќе материјал на купот компост кога ќе стане достапен. Компостирањето со црви е процес кој користи црвени црви кои јадат одредени видови отпадоци од хартија и храна. Користењето на овие црви помага да се создаде ѓубриво богато со хранливи материи. Потоа, тука е топлото компостирање, што е единствениот вид за кој се занимаваме во оваа статија. Тоа е единствениот вид што ќе ја обезбеди количината на енергија потребна за доволно загревање на вашата стаклена градина.

Топло компостирање

Следново може да звучи комплицирано, но навистина не е. Кога ќе започнете со задачата да создадете топол компост, ќе треба да ги измешате отпадните материјали како што се хартиени кеси, тоалетна хартија, стари весници, дрвени отпадоци, суви лисја итн., со исечоци трева, отпадоци од храна или свежи лисја во специфичен сооднос.

Професионален совет е дека ако имате животни од фарма како кокошки, коњи, кози или патки, можете да го користите нивното ѓубриво како дел од „зелените материјали“ на вашиот компост. Ова го намалува нивниот целокупен отпад и ви помага во напорите за компостирање. Нивниот отпад се смета за безбеден за компостирање.

Забележете дека од материјалите наведени погоре, првата група се смета за „кафеав материјал“, додека втората се смета за „зелен материјал“. Во овој случај, кафеавите материјали обезбедуваат јаглерод, а зелените материјали обезбедуваат азот. Односот на компостот треба да биде еден дел од азот со два дела од јаглерод. Лесен начин да се создаде ова е само да користите една кофа кога ги собирате вашите зелени материјали и две за вашите кафеави материјали пред да ги фрлите сите заедно во куп или канта.

Следно, ќе навлажнете сè. Можеби ќе се изненадите кога ќе откриете дека температурата во центарот на компостот ќе се зголеми до 68°C во рок од само еден или два дена. Потоа можете да го превртите компостот и повторно да го навлажните во редовни интервали, што му помага на купот да ја одржи својата топлина.

Загрејте ја вашата стаклена градина

Кога ќе се справите со тоа, загревањето на вашата стаклена градина преку загревање со компост може да биде релативно лесно. Можете да земете канти за компост што веќе ги поседувате и да ги користите за загревање одредени области. Алтернативно, можете исто така да се обидете да користите ровови кои ви дозволуваат да ги тетерате редовите за садење додека ја одржувате топлината на компостот помеѓу.

Иако загревањето оранжерии со компост не е најраспространетата практика во моментот, ако сте спремни да го пробате, ќе откриете дека сте нашле нискотехнолошки, евтин (или без трошоци) метод за намалување на отпадот и вкупната потрошувачка на енергија. Покрај тоа, ќе помогнете да се продолжи сезоната на растење на вашите растенија. Тоа е победа-победа насекаде!

bottom of page