top of page

Записи од мртвиот дом - на Навални


До мртвото тело на земјата лежи пасош со името „Навални“. Ова е еден од убиените во украинското село Буча. Навални Илја Иванович.


Сите околности укажуваат дека го убиле поради презимето. Затоа, пасошот беше пркосно фрлен во близина. Сосема невина личност беше убиена од џелатите на Путин (добро, како поинаку да ги наречеме? Сепак не „руски војници“) затоа што сме имењаци. Очигледно се надевале дека е некој мој роднина.

Не знам дали е во роднинска врска со мене. Потекнува од истото село на татко ми. Значи, можеби некој роднина, но генерално има многу Навални во тоа село.

Се сеќавам, како дете бев зачуден кога го погледнав споменикот на загинатите во Големата патриотска војна. Навикнат сум на сознанието дека моето презиме е ретко, а има неколку Навални по ред.

Сега во Украина ќе има уште еден споменик на загинатите во војната, каде меѓу другите ќе биде и Илја Иванович Навални, роден 1961 година.

И оваа војна ја покрена и демонски манијак опседнат со некои будалаштини за геополитиката, историјата и структурата на светот. Овој манијак нема да се запре себеси. Тој, како дрога, се навлече на смрт, војна и лаги - тие му требаат за да ја одржи власта.

Должност на сите е да даде барем некој, макар и најмал придонес за да се запре оваа војна и да се отстрани Путин од власт. Протестирајте каде и како можете. Агитирај колку што можеш и на кого можеш. Неделувањето е најлошо. А сега последицата е смрт.

bottom of page