top of page

Извадок од мемоарот на Гилберт Бејкер активистот и уметник позади дизајнот на знамето на виножитото

Овде Гилберт се сеќава на една вечер со неговите пријатели Клив Џонс и режисерот Арти Бресан во почетокот на 1978 година, по неговото божиќно раскинување со Тенди Белју.„За да го преболам Тенди, дополнително се посветив на активизмот и отидов во кино. Мојот пријател Арти Бресан, Џуниор, беше филмаџија кој штотуку сними документарен филм за Парадата во 1977 година, насловен „Геј САД“. Тој беше див визионер кој режираше порно на страна за да ги финансира неговите 35 мм документарни филмови. Одевме да гледаме филмови неколку пати неделно. Еден ден отидовме во киното Странд на улицата Маркет да го видиме ‘Граѓанинот Кејн’. Тој беше омилен на Арти. Клив ни се придружи. По филмот, сите отидовме до Граѓанскиот центар Плаза за да ги погледнеме неокласичните згради. Арти почна да ме притиска да изнајдам нов симбол за, како што рече, „зората на новата геј свест и слобода“. И тој и Харви ми го кажаа ова претходно.


Во овој момент, розовиот триаголник беше симбол за геј движењето. Но, тоа претставуваше темно поглавје во историјата на истополовите права.


Адолф Хитлер го замислил розовиот триаголник за време на Втората светска војна како стигма ставена на хомосексуалците на ист начин како Давидовата ѕвезда се користела против Евреите. Функционираше како нацистичко средство за угнетување.


Сите чувствувавме дека нѝ треба нешто што е