top of page

Императорот Елгабал е императорка - конечно!

Британски музеј излезе со известување дека ќе почитува резултатите на истражувањата кои откриваат дека древниот римски император Елагабал бил трансродовo лице и последователно ќе биде ословувана како „таа“ . Според Телеграф, Музејот на Северен Хертфордшир ќе ги користи новите заменки кои ќе се однесуваат на Елагабал врз основа на класични текстови каде што Елгабал барала да се нарекува „дама“. Одлуката следи по долгогодишниот академски интерес за родовиот идентитет на Елагабал.

Кит Хоскинс, извршен член на Претпријатија и уметност во советот на Норт Хертс, вели во изјавата од август:


„Музејот Норт Хертс, има една монета Elagabalus, која периодично ја изложуваме бидејќи е еден од неколкуте ЛГБТК+ предмети што ги имаме во нашата колекција“.

Монетата на сребрен денар била искована за време на владеењето на Елагабал (218-222 н.е.).


„Се обидуваме да бидеме чувствителни со идентификувањето на заменките на луѓето од минатото, како што сме со луѓето во сегашноста, тоа е едноставно учтиво и работа на почит. Знаеме дека Елагабал се идентификуваше како жена и беше експлицитна за тоа кои заменки сакала да се користат, што покажува дека темата на заменките не е нова работа“, вели Хоскинс.


Тој додава:

„Во минатото, неточните преводи го нарекуваа Елагабал како „тие“; но сега знаеме дека ова е резултат на класичниот грчки јазик затоа што не прави разлика на полот кога се однесува на луѓе во трето лице, правејќи многу преводи неточни. Сега е познато преку доказите - како што е текстот на Дио [Касиус Дио бил современик на Елагабал ] - дека Елагабал дефинитивно ја претпочитала заменката „таа“ и затоа тоа е нешто што го рефлектираме кога разговараме за неа во современото време, како што веруваме дека е стандардна практика за други теми“.

Во изјавата која датира од ноември 2021 година објавена на веб-страницата на музејот се вели:„Ако погледнеме назад во историјата, постојат луѓе чии идентитети сега би можеле да ги опишеме како трансродови. Римската императорка Елагабал (204-222 година од н.е.) е родена како маж, но во тинејџерските години, е идентификувана како жена и неуспешно се обиде да најде доктор кој може да изврши операција за промена на полот“.


Елагабал се смета за една од најконтроверзните римски императори. „Исто така, познато е дека Елагабал била во брак со маж, кочијашот и поранешен роб Хиерокле, и таа сакала да ја нарекуваат сопруга или љубовница на Хиерокле. Исто така, се наведува дека императорката често носела перики и шминка, претпочитала да се нарекуваат „домина“. „ (дама) над „доминус“ (господин), па дури и понудил огромни суми пари на секој лекар кој би можел да и́ даде вагина“, се објаснува во интервју објавено во 2021 година на веб-страницата на Универзитетот во Бирмингем.


Минатиот месец беше објавено ново упатство за транс-инклузивна практика во музеите, галериите, архивите и локалитетите на Велика Британија, од Истражувачкиот центар за музеи и галерии на Универзитетот во Лестер (RCMG); упатството беше поздравено од поборниците за правата на транс луѓето, но критикувано од некои коментатори во медиумите во Велика Британија, што ја рефлекира ситуацијата на продолжено интензивирање на дебатата за правата на транс луѓето.


bottom of page