top of page

Како да си направите рузмарин дрво?

Започнете со мало стебленце рузмарин. Издвојте едно гранче кое ќе стане стебло на вашето растение, отстранувајќи ги сите други гранчиња во основата на растението. Забодете шпилка или тенко парче бамбус во почвата во близина на основата на растението и врзете го за стеблото.

Како што започнува растот, стеблото ќе се издолжува, по него ќе никнат нови гранки а и во базата ќе никнат гранчиња како зајакнување и проширување. Последниве се најзастапени кај сортите на рузмаринот, кои имаат склоност да бидат грмушка. Вашата цел во следните недели е да поттикнете издолжување и задебелување на идното стебло. За таа цел, продолжете да ги исечете сите нови гранчиња што никнуваат од основата на растението. Оставете само неколку лисја, сите гранки што никнуваат по идното стебло. Тоа ги држи подредени, но им овозможува да помогнат да се здебели стеблото.

Откако стеблото ќе достигне целосна висина, сега сакате да го запрете растот и да создадете грмушка како глава. Но, колку е висока „целосна висина“? Ова ќе го правиме за есттски ефект, а што изгледа добро зависи од тоа колку голема глава ќе му дадете на растението и колку голема саксија растението на крајот ќе му биде дом. Како да се запре растот? Општо земено, главата два до три пати поголема од висината и само малку повеќе од ширината на садот изгледа добро. Запрете го растот на саканата висина со штипкање на растечкиот врв на стеблото, едноставна операција што го буди растот на пупките по должината на дрвцето.


Создадете ја грмушката глава со постојано штипкање и поткастрување- и на тој начин предизвикувајќи повеќе разгранување - врвовите на сите ластари што никнуваат од горниот дел од неколку сантиметри на стеблото. Сега дефинирајте ја таа глава појасно со целосно отстранување на сите гранки и лисја подолу по стеблото. Сите овие кастрења не треба да се фрлат, секако. Тие можат да се користат како зачин или како сечи за да се направат уште повеќе растенија. Одржувајте го вашето мало дрво со постојано отсекување на краевите на стеблата, што го одржува вашето растение компактно, уредно и елегантно и обезбедува многу листови од рузмарин за ароматизирање. Последен совет: иако рузмаринот успева на сувиот воздух во медитеранскиот регион и во нашите домови, почвата мора да се одржува влажна. Тесните лисја на рузмарин никогаш не клапнувааг, така што вашата единствена индикација дека на растението му треба вода инаку може да биде мртво растение!

bottom of page