top of page

Како е слушан и оценет првиот албум на Кендрик Ламар во пет години

„Извинете што не го спасив светот“, вели Кендрик Ламар во последните моменти од неговиот нов двоен албум Mr. Morale & The Big Steppers.Извинувањето не е саркастично. Ламар навистина потроши речиси две децении рапувајќи, обидувајќи се да ги отвори умовите, да спаси души и да донесе мир… а сепак, сето тоа (диво гестикулира) продолжува. Ламар пее на својата песна која го затвора албумот „Mirror“, со лесен глас додека зад него вијат сирупести виолини. Би можеле да го замислите како излегува од Генералното собрание на ОН потскокнувајќи и кренат среден прст. Тој е неоптоварен. Гајле му е. Ќе треба сами да се спасиме.

До тие последни моменти, Mr. Morale & The Big Steppers, петтиот албум на Ламар, зачудувачки доколку има недостатоци, има врел интензитет што никогаш не попушта - силата на пеколот кој прочистува, или барем тешка масажа. Тој најпрво се здоби со речиси универзално признание со две ремек-дела, Good kid m.A.A.d city од 2012 година, и To Pimp a Butterfly од 2015 година, кои беа како раскошни, бескрајно пречитливи романи. Потоа, неговиот албум од 2017 година, Damn, заработи историски Пулицер со пренесување на мајсторство: гласот на Ламар беше остар и пискотлив, неговите размислувања сосема нѝ ги стопија умовите, а неговите песни постигнаа привлечна комплексност. Ги покрена темите за расата, одговорноста и гревот, овие албуми имаа месијански аспирации - желба да се каже вистината и да се донесат промени.На некои начини, подемот на Ламар до суперѕвезда се вклопува со бумот од 2010-тите кога поп-ѕвездите се третираа како пророци. Интензивирањето на фанството на социјалните мрежи, споделувањето на музиката со стриминг и општото културно свртување кон политизацијата на сè - овие фактори ги преплавија личностите како Бијонсе, Лејди Гага и Џеј Кол со аура на значење што наводно оди подалеку од забавата. Движењата како „Black Lives Matter“ и „#MeToo се хранеа со и се нахранија од селебрити уметност— цртичка - активизам, но истото го направија и медиумските трговци на жестоки повратни реакции и поделби. На Ламар сега се чини дека му е смачено од извиканоста и дисекцијата кои го опкружуваат секој негов збор - сепак г-дин Морал исто така боледува по влијанието што би заслужило токму таква реакција. Тој е заглавен во познатaта фидбек јамка, иако неговата борба со нејзе, е пофасцинантна од на повеќето.

До овој албум, Ламар очигледно не успеал да се спаси ниту самиот себе. Завесата се отвора со него ( или барем лик кој екстремно наликува на него) кој известува дека во изминатите 1.855 дена - периодот помеѓу објавувањето на овој албум и издавањето на Damn - “ been going through something “(“преживува нешто“ .)Тоа нешто вклучува признавање на „зависност од страста“, одење на психотерапија и пресметување со страшните трауми од детството. Тој ја споредува оваа фабула со искуството на црнците во Америка пошироко, илустрирајќи како расизмот влева чувство на загуба што опасно загнојува во заедниците што ги ранува. Изразено во виткање, живописни рими -“Fought like pitbull terrier, blood I spilled could fill up aquariums”( „Се борев како питбул териер, крвта што ја пролеав може да наполни аквариум“)стои во еден стих од монументалната „Count me out“(„Изземи ме“) - ова е вид на виртуозна анализа