top of page

Кампусот на Колумбија во кризаВо доцните утрински часови на 18-ти април, додека полицијата се трупаше пред портите на Универзитетот Колумбија и скандирањата „Слободна Палестина!“ одѕвонуваа низ кампусот, налетав на Нина Берман, колешка од Факултетот за новинарство, каде што предава фотоновинарство, јас служам како декан. Нина се движеше кон источниот тревник, каде што на таблата беше прогласена областа „Камп Солидарност со Газа“. Таа веќе четири децении е специјализира за документирање токму на овие видови настани - штрајкови на работници, протести на „Црните животи се важни“ собири за репродуктивните права - иако обично на нешто поголема оддалеченост од нејзиното работно место.Малку контекст: Непосредно пред зори, на седумнаесетти, десетици студенти излегоа на источниот тревник за да побараат универзитетот да ги намали инвестициите во компании кои се поврзани со Израел. Тревниците на кампусот беа зона на конфликт од неделата по 7-ми октомври, кога почнаа да се појавуваат спротивставени групи кои протестираа за поддршка на Израелците и Палестинците. Затоа, не беше невообичаено да се види палестинското знаме развиорено пред ближната „Библиотека Батлер“.

Но, протестите се интензивираа тоа утро, кога студентите подигнаа шатори и закачија натпис „Ослободена зона“. Истиот ден, Минуш Шафик, новиот претседател на „Колумбија“ беше во Вашингтон, сведочејќи за антисемитизмот на универзитетот пред комисијата на Домот. По сослушувањето, Шафик се соочи со уште еден предизвик: како да одговори на кампот што сега го исполни целиот источен тревник. Таа на крајот се јавила во њујоршката полиција, која уапсила повеќе од стотина студенти. Наскоро, демонстрантите повторно ги подигнаа своите шатори.


Последователно поминав десет дена како дел од административниот тим кој се обидуваше да преговара за мирно затворање на кампот. На 30-ти април, откако почнаа да се одржуваат слични демонстрации во колеџите и универзитетските кампуси низ целата земја, контингент од демонстранти ја окупираа Хамилтон Хол - академска зграда - сè додека повторно не беше повикана полицијата. Таа ноќ тие ја вратија зградата, го отстрани кампот и уапси сто и девет студенти. Шатори беа поставени пред библиотеката Батлер, во центарот на кампусот.

Секој ден од поставувањето на кампот, Нина доаѓаше во кампусот со својот фото-апарат, незабележливо се позиционираше во толпата и забележуваше делови од овој тежок момент во нашата историја. Тоа се запрепастувачки слики што ќе останат со мене: замислен поглед на демонстрант чие лице е заматено со кефија, која стана и симбол на солидарност со Газа и практично средство за маскирање на идентитетот за да се избегне доксирање.Студентка додава минијатурни израелски знамиња во тревата. Двајца спротивставени демонстранти - еден со израелско знаме, еден во кефија - водат жестока дискусија. 

Веќе е јасно дека април, 2024 година, ќе биде важно поглавје во традицијата на универзитетот за пролетно несогласување. Во април 1985 година, неколку стотици студенти се собраа за да побараат Колумбија да се откаже од компаниите кои водат бизнис со апартхејдот во Јужна Африка. Во април, 1968 година, собирите против Виетнамската војна кулминираа со особено насилна полициска рација и наводно и́ дадоа на администрацијата аверзија да дозволи N.Y.P.D. да дојде на кампусот.Но, сега, половина век подоцна, повторно е повикана полиција. На крајот ќе се вратиме на некоја форма на рамнотежа, а заедницата ќе се обиде подобро да разбере што се случило овде и зошто. Еден извор на сеќавање и разбирање ќе бидат сликите што ги собра Нина Берман: една по друга  петстотинка од секундата . 


Џелани Коб


コメント


bottom of page