top of page

Карико и Вајсман ја добија Нобеловата награда за физиологија или медицина за Ковид-19 вакцинитеСкопје, 4 октомври 2023 година - Во вестите што ги следи целиот свет, Каталин Карико и Дру Вајсман, двајцата научници кои ги идентификуваа хемиските модификации на нуклеозидните бази на гласникот РНК, денеска беа наградени со Нобеловата награда за физиологија и медицина за нивните откритија, што потоа им овозможи на научниците да развијат ефективни вакцини против КОВИД-19.


Нивното откритие овозможи да се направат моќни вакцини против Ковид за помалку од една година, избегнувајќи десетици милиони смртни случаи и го спасија светот од најголемата пандемија во цел еден век.


Пристапот кон mRNA што го развија двајцата истражувачи се користи во снимки за Ковид, кои оттогаш се администрираа милијарди пати на глобално ниво и ја трансформираше технологијата на вакцини, поставувајќи ја основата за инокулации кои еден ден можат да заштитат од бројни смртоносни болести како ракот.


Каталин Карико и Дру Вајсман


Откритијата на Карико и Вајсман беа клучни за развојот на вакцините против КОВИД-19. Техниката на гласник РНК (mRNA) развиена од двајцата истражувачи сега се користи во милијарди вакцини администрирани ширум светот. Оваа технологија им овозможи на научниците да создадат вакцини во рекордно време и спречи десетици милиони смртни случаи.


Иако ова откритие беше клучно за развојот на вакцините, треба да се забележи и дека процесот на истражување и развојот на вакцините траеше со децении. Тоа вклучуваше истражување на Универзитетот во Пенсилванија, каде што др. Вајсман води сопствена лабораторија.


Освен признанието со Нобеловата награда, заслуга за овие научници е и тоа што не се откажаа и покрај одбивањата и пречките пред нив. Каталин Карико, која стана 13-та жена што ја доби Нобеловата награда, живееше со години со напади и навреди во процесот на собирање финансиска поддршка и се соочуваше со постојана академска опозиција. Според нејзините зборови, таа била принудена да се повлече од универзитетот пред една деценија. Сепак, таа не се откажа и продолжи да работи на истражувањето, а неодамна објави дека планира да основа компанија со својата ќерка.


Откритието „фундаментално го промени нашето разбирање за тоа како mRNA комуницира со нашиот имунолошки систем“, рече панелот кој што ја додели наградата, додавајќи дека работата „придонесе за невидената стапка на развој на вакцини во текот на една од најголемите закани за човековото здравје во модерното време. .“


На почетокот, другите научници во голема мера не беа заинтересирани да го прифатат тој нов пристап кон вакцинацијата. Нивниот труд, објавен во 2005 година, беше отфрлен од списанијата Nature и Science, рече д-р Вајсман. Студијата на крајот беше прифатена од специјализираната публикација наречена Имунитет.


Но, две биотехнолошки компании наскоро го забележаа трудот: Модерна, во САД и БиоНТек, во Германија, каде што д-р Карико на крајот стана потпретседател. Компаниите ја проучувале употребата на mRNA вакцини за грип, цитомегаловирус и други болести. Ниту една не мрдна од клиничките испитувања со години.


Потоа се појави коронавирусот.


Речиси веднаш, работата на Карико и Вајсман се соедини со неколку насоки на различни истражувања за да ги стави производителите на вакцини во предност во развојот на вакцини. Тоа вклучуваше истражување направено во Канада што овозможи кревките мРНК молекули безбедно да се доставуваат до човечките клетки и студии во Соединетите Држави кои го посочија патот кон стабилизирање на протеинот на шилци со кои коронавирусот ги напаѓаше клетките.


До крајот на 2020 година, помалку од една година од почетокот на пандемијата која на крајот ги зема животите на најмалку седум милиони луѓе на глобално ниво, регулаторите одобрија неверојатно ефективни вакцини направени од Moderna и од BioNTech, кои соработуваа со Pfizer за да ја произведат својата вакцина. И двајцата ја користеа модификацијата што ја открија д-р Карико и д-р Вајсман.
Ова откритие на технологијата на гласник РНК има потенцијал да го револуционизира полето на вакцините и медицината како целина.Технологијата сега се користи за развој на вакцини против други опасни болести како што се рак, грип, маларија и ХИВ, кои сè уште е тешко да се инокулираат. Дополнително, се развиваат персонализирани вакцини за рак кои користат mRNA прилагодени на индивидуалните тумори на пациентите.


Од нивното воведување во клиничката пракса, вакцините базирани на mRNA се администрираат на стотици милиони луѓе ширум светот. Ова исто така овозможи брзо ажурирање на вакцините против новите варијанти на вирусот.


Наградата на Кетлин Карико и Дру Вајсман доаѓа во контекст на растечкиот скептицизам за вакцините во некои делови од светот, особено во САД. Некои скептици го искористија брзиот пронајдок на вакцините како аргумент за намалување на довербата на јавноста во нив.


Во Соединетите Држави се дадени околу 400 милиони дози од вакцината Pfizer-BioNTech и 250 милиони дози од вакцината Модерна. Уште стотици милиони се дадени ширум светот. Употребата на mRNA овозможи обете вакцини да се ажурираат против новите варијанти.


Д-р Карико во едно интервју објавено од Универзитетот во Пенсилванија во понеделникот се осврна на нејзиното долгогодишно држење на маргините на академската заедница. Во интервјуто, д-р Карико рече дека секој октомври нејзината мајка ѝ кажувала: „Ќе слушам радио во случај да ја добиеш Нобеловата награда“. Д-р Карико рече дека и́ одговорала: „Мамо знаеш, јас никогаш не добивам ниту грант“.Олеснување на мерките за Ковид-19


Сега, кога светот се соочува со нови предизвици и болести, откритијата на Карико и Вајсман се најдобар пример за тоа како науката и истражувањето имаат потенцијал да спасат животи на милиони луѓе.


Ова е прва Нобелова награда за физиологија или медицина што ќе се доделува во 2023 година, а во наредните денови ќе бидат објавени и Нобеловите награди за физика, хемија, литература, мир и економија.


За најновите вести и ажурирања, следете ја нашата платформа.


Comments


bottom of page