top of page

Кендрик Ламар со спот за Count me out

„Кендрик….Кендрик?“ повикува женски глас преку броењето на метрономот кое запира.


Гласот е на Хелен Мирен, Дамата Хелен Мирен, во улога на терапевт на Кендрик, кој од своја страна е во улога на паднат ангел. Или таа улога за Count me out (изостави ме, не ме вбројувај) е камео без претерување - доколку ги изоставиме крилјата?

Откако Ламар споделува анегдота за крадењето на паркинг местото на една жена, тој доцна во ноќта испраќа текст до својот психолог - „Се чувствувам како да паднав“ - и потоа продолжува да го растоварува своето чувство додека седи на клавир. Видеото заклучува со Ламар. Тие кратко се кикотат за инцидентот. Мирен сепак се враќа на темата „Ми испрати порака во два часот по полноќ", „Се чувствувам како да паднав“, "Зошто се чувствуваш така?“


Ламар воздивнува и одговара: „Животот“, при што сцената се сече на три дела: крупен, монохроматски снимки на Мирен и Ламар на левата и десната страна.


Како што започнува песната, двете се разделуваат на спротивните страни на екранот, а средниот дел - во боја - ги визуелизира стиховите на Ламар на апстрактен начин. Песната, структурирана како терапевтска сесија со вовед од Алфорд, е претставена во целосна визуелна форма во видеото - психата на Ламар естетски амбициозно и нетипчно за овој формат.


Мирен, која глуми во претстојната серија „1923“ заедно со Харисон Форд и e наратор во филмот „Барби“ на Грета Гервиг, веќе соработуваше со Ламар во различен капацитет за новиот албум. Како и зошто се случила оваа соработка не знаеме засега, освен дека амбициите растат и уметничкиот сензибилитет на Ламар се изострува како што самодовербата во својот глас се утврдува.


За време на турнејата на раперот „Big Steppers Tour“, која штотуку го заврши своето последно шоу во Нов Зеланд, Мирен го раскажува шоуто во живо, служејќи како водич помеѓу сет-листата што прикажува голем дел од експанзивната дискографија на Ламар.


Mr.Morale“ освои осум номинации за 65-тите Греми награди, вклучувајќи ги местата за најдобар рап албум и албум на годината, што е четврта номинација на Ламар во втората категорија. Вклучувајќи го и „Count Me Out“, Ламар објави четири музички спотови за албумот: „N95“, „Rich Spirit“ и краток филм за „We Cry Together“ во кој глуми заедно со актерката Тејлор Пејџ.bottom of page