top of page

Киев нападнат од Русија овој пат со ирански дронови

Една недела откако проектили со долг дострел го погодија Киев тој повторно беше погоден, овој пат од рој беспилотни летала. Малку по муграта, во понеделникот, неколку беспилотни летала камикази од Иран експлодираа во центарот на градот; според украинските власти, повеќе од дваесет други биле соборени. Најмалку четири лица загинаа.

Русија, за која некои западни аналитичари веруваат дека е при крај со прецизна муниција, се чини дека ги користи иранските како алтернатива. Иранските власти негираа дека и дале оружје на Москва, но американските власти велат дека тоа го прават од крајот на летото. Едно од беспилотните летала погоди деловна зграда веднаш до постројката за греење и електрична енергија која беше цел на ракетен напад на 10-ти октомври. Триесет минути подоцна, друго беспилотно летало гласно зуеше, а украинската полиција и безбедносните службеници се обидоа да го соборат со рафални истрели од нивните пушки. Дронот урна втора зграда. Додека црн чад го исполнуваше воздухот, спасувачите се обидуваа да ги евакуираат цивилите, пожарникарите го гасеа пламенот, војниците ги носеа ранетите во блиските амбулантни возила, а сите, се чинеше, вознемирено бдееја на небото.