top of page

Грижа за време на зимскиот режим за растенијата


Прво прашање е, дали можете да засадите растенија во зима или есен? Есенските и зимските месеци обично значат студено време, топли ќебиња и топло чоколадо- но иако повеќето од нас се добро спремни да се справат со промената - комбинацијата на ладен воздух, пониски температури и пократки денови може да го отежнат растот на растенијата.


Чекори за тоа како да ги одржувате растенијата подолго живи во текот на зимата


1. Чувајте ги растенијата на топло - но не премногу топло


Многу растенија се исклучително чувствителни на ладно време. Чекор број 1 за грижа за домашните растенија во зима е да сте сигурни дека тие се заштитени од студениот воздух. Можете делумно да го решите ова со запечатување на прозорците и изолација на вратите од вашиот дом. Исто така, ако чувате растенија покрај надворешни врати или прозорци преместите ги во други простории каде што нема да се шокираат од студениот воздух.


Бидете сигурни дека растенијата се подалеку од извори на топлина, како што се камини, радијатори, греалки итн. Експлозиите на топол воздух можат да бидат исто толку лоши за вашето растение како и експлозиите на ладен воздух. За да обезбедите најдобри услови за живот на растенијата чувајте ги на стабилна температура помеѓу 18°C - 24°C во текот на денот и над 10°C во текот на ноќта.2. Намалете со наводнувањето и користете топла вода


Иако вашите растенија се внатре, поголемиот дел од домашните растенија „заспиваат“ во есенските и зимските месеци. Помалку светлина значи помал раст, а помал раст значи дека им треба помалку вода и ѓубриво. Ова може да значи и помалку хранење за вашите затворени растенија во зима.Следете ги стандардните совети за наводнување и полевајте само ако почвата е сува 1-2 сантиметари под површината. Бидете сигурни дека вашите растенија не се долго во вода бидејќи тоа може да доведе до гниење на корените, габи, мувла и многу други проблеми. Ако видите жолти лисја или мувлосана почва, тогаш ќе знаете дека треба да ја намалите фреквенцијата на наводнување. Наводнувањето на растенијата со топла вода во зима е подобро бидејќи не само што им помага на растенијата да растат побрзо и поголеми, туку и ќе ги загрее.


Повеќето сопственици на домашни растенија ќе користат распоред „еднаш неделно“ за наводнување - и ви препорачуваме да го продолжите ова заради постојаност и за да не го нарушите ритамот. Но, намалете ја количината на вода во опсег од 25-50%.3. За влажноста на вашиот дом


Ниската влажност во студените месеци не е проблем само за луѓето - тоа е проблем и за растенијата. Растенијата уживаат нивоа на влажност од околу 50 – 60%. Обидете се да ги соберете растенијата заедно, во највлажните простории од вашиот дом (обично во бањите или кујната) или да ги ставите на голем плех или лист за печење исполнет со вода кој полека ќе испарува. Треба да се погрижите саксиите да не ја допираат водата, па ставете неколку камчиња во водата и ставете ги растенијата врз нив.4. Исчистите ги

Сонцето е дефицитарно во зима. За да бидете сигурни дека тие можат целосно да ја искористат малата светлина што ја имаат, погрижете се листовите на вашите салонски цвеќиња да останат чисти и без прашина. На секои неколку недели, ставете ги растенијата во када и користете го тушот за да им дадете на листовите нежно бањање или користете влажна крпа за да ја избришете прашината и нечистотијата од листовите. Одржувањето на листовите чисти обезбедува тие да бидат поефикасни во фотосинтезата.5. Многу светлина


Последниот одговор за тоа како да ги одржувате живите растенијата во затворен простор е дека на растенијата им е потребна светлина повеќе од било што друго во есен и зима. Ќе треба да бидете дополнително внимателни и да ги ротирате вашите саксии за да бидете сигурни дека секое растение ја добива сончевата светлина што им е потребна. Ако достапната природна сончева светлина не е доволна, користете светилка со целосен спектар во стандардна ламба за на маса најмалку 12-14 часа на ден.


Како последен совет, вреди да се има на ум дека некои од препораките што ги даваме во оваа статија вклучуваат менување на повеќе променливи - на пример, ако ги преместите вашите затворени растенија подалеку од провев, речиси сигурно ќе ја промените количината на светлина што ја добива, можеби и влажноста ќе се промени во исто време. Поради оваа причина, следете ги вашите растенија секојдневно откако ќе бидат преместени, некои промени можеби ќе треба да се прилагодат, или можеби ќе треба да направите некои обиди и грешки за да го исправите.Сите илустрации се AI генерирани

bottom of page