top of page

КСП Центар - Јадро го носат првиот македонски Верзуз со Ненад (Брус) vs Марко Зад Аголот

- Марко! Среќен роденден!

- Фала многу! - одговара речиси веднаш. Марко и јас не се знаеме и ова нѝ е прв муабет. Со Дива разговорите во ова кратко време што постоиме, откривме дека колку името е поголемо (во влијание, колку време функционира во одредена кариера) толку е полесно да се зборува со тој или таа, и да се договори што и да треба да се договори, па дури и едноставно одговарање на прашања. Оние кои уште работат да стигнат до статусот на овие првите се најкомплицирани и многу едноставни ситуации стануваат сложени и тешки. Па настрана што ми измами насмевка, со ведриот дух – ѝ заблагодарив на која и да е виша сила, за лесниот муабет.
Дива: Tap your gloves (нели како боксерите) – зошто ќе победиш утре?

Марко Зад Аголот: Нема да победам затоа што не се натпреварувам со никого освен со себе. Со Нено сме пријатели и ќе направиме една интересна работа што нема да ја очекуваат луѓето. Со Нено работиме повеќе од 20 години и направивме доста култни песни за македонската хип хоп сцена.

Дива: Дали тоа значи дека во еден момент Верзуз ќе биде во рамките на една иста трака/песна?

Марко: Неее! Нека има тајна. Скопје веќе нема дискотеки. Се надевам дека ќе дојдат луѓе да се дружиме и да испиеме по некое пивце.

Дива: Гарант. И се надевам дека журката ќе продолжи.

Марко: Па двајца продуценти и еден диџеј сме. Додека не нѐ избркаат таму сме.Овој „двобој“ (со рима :) ) не е многу различен од неговиот пандан по кој го земаат урнекот: Верзуз (Verzuz). Тој почна за време на карантинот на Инстаграм Лајв, кога сите бевме заклучени дома, а сега е бизнис кој надмина милијарда долари и ја бранува културата до ден-денес.


Многу натпревари на Верзуз почнуваат како среќа во несреќа. Оригиналниот Verzuz започна во март, кога упатите за останување дома ефективно ги затворија клубовите насекаде и се најдовме како се движиме низ Инстаграм за да видиме кој што прави на Лајв. Една вечер, Тимбаленд (Timbaland) се појави на Инста, се блесавеше, танцуваше и пушташе од плочите што ги правеше додека тепаше време во своето студио. Одеднаш, тој му викна на својот брат Свиз (Swizz Beats): „Каде си?!“

Поканата ги наведе да одат заедно во живо следната вечер на епски петчасовен маратон во кој тие наизменично ги свиреа своите најголеми хитови и разменуваа приказни. Форматот се чинеше како нов - дел како ноќно излегување во клуб, дел документарец од типот „која е приказната позади сцената“ и, над 20.000 фанови се вклучија, а до пролетта 2020 Верзуз беше означен како самостоен бренд.Шоуто на Инстаграм брзо стана една од најголемите успеш