top of page

Лекција за лидерство и иновација: мајсторски потег на Кање Вест во Супербоулот

Во ера каде традиционалните методи на рекламирање постојано се реевалуираат, неодамнешнaта  Супербоул реклама на Кање Вест  стои како доказ за иновативно размислување и редефинирана метрика на поврат на инвестицијата (ROI). Избирајќи да објави реклама направена целосно на iPhone, Вест не само што ги заобиколи големите трошоци за производство обично поврзани со таквите потфати, туку и успеа да ја плени глобалната публика, што резултираше со значителен финансиски успех.Инвестиција наспроти исход: Пристапот на Је - трошење 7 милиони долари на место во Супербоулот со буџет за производство од 0 долари, ја предизвикува конвенционалната мудрост на високите трошоци што се изедначуваат со висок квалитет. Овој храбар потег генерира неверојатни 284.357 нарачки за Зим,вкупна продажба од 19,3 милиони долари за помалку од 24 часа. Ова означува неспоредлив ROI, покажувајќи дека креативноста и автентичноста можат да ги надминат раскошните производствени вредности.


Автентичноста одекнува: Минималистичкиот пристап на Вест ја нагласува моќта на автентичноста во комуникацијата. Во дигитална ера заситена со содржина, автентичноста се издвојува, резонирајќи подлабоко кај публиката од кога било досега. Лидерите можат да ја научат важноста на вистинските пораки, кои често може да имаат МНОГУ поголемо влијание од традиционалните, здодевни и полирани презентации.


Платформи за искористување: Изборот на Супербоул, настан кој го гледаат милиони, го истакнува стратешкиот избор на платформи за ширење пораки. Не се работи само за пораката, туку каде и како ќе одберете да ја презентирате. Лидерите треба да размислат за неконвенционални платформи или методи за комуникација, осигурувајќи дека нивната порака ефикасно ќе стигне до наменетата публика.


Иновирајте смело со јасна порака: Неконвенционалната стратегија на Канје Вест служи како повик до лидерите да размислуваат надвор од рамката. Иновацијата не е само за нови производи, туку и за тоа како ги пласираме и како се ангажираме со публиката. Прифаќање на јасна порака - преземете ризик да ја кажете јасно и кратко.


извор: Форбс

Comments


bottom of page