top of page

Летото за некои е идиличен период а за други пеколни месеци кои едвај ги преживуваат

Летните месеци носат топлина, сонце и можност за активности на отворено. Но, сепак, реакциите на луѓето кои се однесуваат на овие услови се различни. За некои, летото е време на уживање и радост, додека за други е период кој тешко се поднесува.
ЗОШТО НЕКОИ ЛУЃЕ ДОБРО ГИ ПОДНЕСУВААТ ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ И УЖИВААТ ВО ЛЕТОТО А ЗА ДРУГИ - Е ИЗВОР НА СТРЕС?


Физиолошки разлики: Човечкиот организам може да реагира различно на топлината во зависност од неговата физиологија. Некои луѓе имаат брз метаболизам и го поднесуваат повишената температура подобро, додека други имаат спор и брзо се загреваат.


Културни и географски фактори: Луѓето што живеат во ладни или умерени клими, како на пример на северните делови на Европа или Северна Америка, може да имаат навикнато тело на помалку топлина и затоа тешко го поднесуваат големите високи температури.


Степен на аклиматизација: Луѓето што се аклиматизирале на високите температури, како на пример, живеење во топли краеви или продолжителни периоди на високи температури, можеби ќе го поднесат летото подобро од оние што не се аклиматизирани.


Здравствениот статус: Некои медицински состојби, како што се фибромијалгија, главоболка или биполарната состојба, може да влијаат на способноста на некои луѓе да се справуваат со високите температури и да уживаат во летото.


Индивидуални склоности: Секој човек претпочитува различни лични интереси. Некои луѓе просто уживаат во сонцето, морето и летните активности, додека други повеќе се привлечени од зимските забави и ладниот воздух.


Наследствени аспекти: Генетиката може да игра важна улога во тоа како луѓето реагираат на високите температури. Некои луѓе имаат природна склоност кон топлина поради нивната генетската структура. Нивната физиологија можеби подобро ја регулираат телесната температура, што им овозможува подобро поднесување на топлината.


Психолошки аспекти: Индивидуалните склоности и психолошката состојба можат да влијаат на начинот на кој луѓето го доживуваат летото. Некои луѓе можеби имаат позитивни асоцијации со летото, како на пример спомени од детството или пријатни искуства на одмори. Тие може да се чувствуваат поинаку и подобро кога е топло. Насупроти тоа, други може да имаат негативни асоцијации или дополнителен стрес во летниот период, што може да го зголеми нивниот непријатен осет кон топлината

Физиолошки аспекти: Реакцијата на телото кон високите температури може да зависи и од физиолошките разлики. Луѓето различно реагираат на топлината поради различни аспекти како метаболизамот, дебелината на кожата и секрецијата на пот. Оние со побрз метаболизам може да генерираат повеќе топлина, додека луѓето со потенок кожен тип може да имаат поголема потничка секреција, што може да го олесни ладењето.


Лични предубедувања: Навиките и личните предубедувања можат да влијаат на начинот на кој луѓето ги доживуваат сезонските промени. Луѓето кои се навикнати на летните активности и можеби имаат природен љубопитен дух, можат да се чувствуваат подобро во летото. Откако тие се навикнале на топлината, тоа може да стане нивен природен режим на функционирање.


Сè на сè, различните реакции на луѓето на високите температури се многу комплексни и зависат од многу фактори. Едно е сигурно - секој човек треба да се грижи за своето здравје и да преземе соодветни мерки за заштита од високите температури ако ги тешко поднесува летните услови. Важно е да се хидрирате доволно, да го користите заштитниот фактор, да избегнувате прекумерната изложеност на сонце и да се облечете соодветно за временските услови.

КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗОШТО НЕКОИ ЛУЃЕ ТЕШКО ГО ПОДНЕСУВААТ ЛЕТОТО?


- Летната депресија: Ова е состојба кога луѓето се чувствуваат тажни, безволни и безнадежни за време на летото. Некои од факторите што можат да предизвикаат летна депресија се: промена во ритамот на спиење и будење поради подолгите денови, изолацијата од пријателите и семејството поради годишните одмори или работа, финансиски стрес поради трошење на пари за патувања или забава, или недоволно изложување на светлина поради премногу време поминато внатре.


- Летни алергии: Некои луѓе се алергични на поленот, прашината, животинските влакна или други алергени што се почесто присутни за време на летото. Ова може да предизвика кивање, течење на нос, чешање на очите, кашлица или дишни тешкоти и контактен дерматитис. Некои од начините за да се спречат или олеснат алергиските реакции се: избегнување на контакт со алергените, користење на антихистамински лекови или спрееви за нос, носење на очила или марами за да се заштитат очите и устата, или користење на клима уред или вентилатор за да се освежи воздухот.


- Летна дехидрација: Ова е состојба кога телото губи повеќе течности од колку што внесува. Ова може да предизвика главоболка, вртоглавица, слабост, сувост во устата или кожата, или зголемена телесна температура. Некои од причините за летна дехидрација се: прекумерно потеење поради високите температури, недоволно пиење на вода или други течности, конзумација на алкохол или кафеин што имаат диуретички ефект, или изложеност на директна сончева светлина. Некои од начините за да се спречи или третира летна дехидрација се: пиење на доволно вода или спортски напитоци што содржат електролити, избегнување на пиење на алкохол или кафеин, носење на лесна и светла облека што дозволува потеењето, или барање на сенка или ладно место за да се одмори.


Ова се само некои од причините зошто некои луѓе тешко го поднесуваат летото. Секако, има и многу позитивни страни на летото, како што се: витаминот Д (хе хе) , зеленилото, летниот зеленчук и овошје, забавите и релаксација. Сè зависи од тоа како гледаме на работите и како се прилагодуваме на околината


НЕКОЛКУ ПСИХОЛОШКИ АСПЕКТИ ЗОШТО ЛЕТОТО ЗА НЕКОИ Е ТЕШКО ДА СЕ ПОДНЕСЕ


Топлински стрес и уживање на контролата: Некои луѓе може да имаат изразено негативни реакции на топлинскиот стрес поради чувство на губење на контрола. Високите температури можат да предизвикаат промени во телесната температура и настанување на незгодни услови како сонливост, замор и други непријатни симптоми. Луѓето кои се осетливи на губењето на контролата во такви ситуации може да искусат тешкотии и дискомфорт.


Анксиозност и страв од топлината: Некои луѓе можат да имаат анксиозност или страв од топлината. Ова може да биде поврзано со некои негативни искуства од претходни лета, како на пример, здравствени проблеми поради високи температури или искуство на сунчев удар. Овој страв може да ги поттикне нивните негативни реакции на топлината и летото воопшто.


Социјални и економски аспекти: Некои луѓе може да се соочат со социјални или економски предизвици поврзани со летото. На пример, некои може да немаат пристап до добра климатизација во своите домови или работни простории, што може да го зголеми нивниот страдалнички период во високите температури. Особено влијание може да имаат финансиските предизвици кај луѓе кои не можат да си дозволат одмори или придружување на активности кои би ги олесниле тешкотиите со топлината.


Депресија и сезонски афективено психичко расстројство: Некои луѓе може да искусат депресија или сезонски афективен психички расстройство (SAD) што може да биде поврзано со сезонските промени во осветленоста и температурата. Овие психички состојби можат да ги влошат нивните реакции на летото и да го зголемат нивниот осет кон топлината.


Социјални очекувања и притисоци: Летото често се поврзува со одмори, патувања и забавни активности. За некои луѓе, ова може да предизвика притисок или чувство на неусогласеност ако не можат или не сакаат да учествуваат во овие активности. Овој притисок може да создаде негативни емоции кон летото и да ги подобри нивните тешкотии во поднесувањето на високите температури.


Важно е да се има во предвид дека секој човек е различен и причините за тешкотиите во поднесувањето на летото можат да варираат од личност до личност. Ако некој искусува сериозни проблеми со високите температури, се препорачува да се консултира со професионален здравствен стручњак за поддршка и совети


Comments


bottom of page