top of page

Македонскиот павилјон е спремен за претстојното Венецијанско биенале!


Утрово Дрита Старова Ќерими објави


„Чест е да се биде домаќин на нашата министерка за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, амбасадорите г-ѓа Марија Ефремова, г-дин Весел Мемеди и конзулот г-дин Стојан Витанов како комесар на нашиот Македонски павилјон/Северна Македонија/Ла Биенале ди Венеција 2022 година, претставувајќи им ги проект #LandscapeExperience на Роберт Јанкулоски и Моника Мотеска, курарано од Ана Франговска и Сања Којиќ Младенов.

Сè е подготвено за инаугурацијата, сите се поласкани од професионалноста и високото уметничко ниво на нашата национална презентација.

Ќе ви посакаме добредојде на нашето отворање во петок, 22 април во 18-21 часот.„


Еве како се одвиваа приремите и како тамошната критика ја покри инсталацијата:
Мислата на сликата

од Виторија Бјази

Павилјон на Република С. Македонија - 59 Биенале во ВенецијаНУ Национална галерија на Република Северна Македонија вообличено во нејзината директорка д-р Дита Старова - Ќерими комесар на проектот, на вишиот кустос Маг.Ана Франговска, на д-р Сања Којиќ Младенов, советник кустос во Музејот на современа уметност во Нови Сад, Р. Србија и куратор на Евровизискиот проект на Одделот за визуелни уметности на ИФА Штутгарт го претставува мултимедијалниот проект Landscape Experience на Роберт Јанкулоски и Моника Мотеска, поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

Работата на уметниците се раѓа од размислувања, критичко-дискурзивни средби за да помогне во разбирањето и надминувањето на предизвиците на оваа ера наречена антропоцен. Инсталациите, видеата, предметите и фотографиите се наоди на предмети уништени во напуштени предели поради неконтролираното користење на природните ресурси на планетата Земја опустошени од реални, психолошки, физички, хемиски војни.

Како што се развива видеото, изгледот на ридот, монохроматско пространство од изгорена виолетова земја, означува временски сегменти на напнатост. Површините на падините, означени со присуство на стебла слични на обезглавени бисти, го означуваат просторот на новото искушение во кое циркулира пиетата на старогрчката душа. Потрагата по човештвото, која дошла до идејата за божественото само со патот на мислата, ги премина просторот и времето, давајќи концепти на вечност, љубов, живот.

Рефлексијата на уметниците тече меѓу различните постоења и, размислувајќи за слободната волја, на концептот на Сартр за слобода во смисла на личен избор, ги доведува во прашање противречностите на постоењето што ги покажа историјата на човештвото. Големите прашања на уметноста, на поезијата се отелотворени во сликите, во предметите кои се дух на животот, илузија или болка за да се напише друга приказна.
Во внимателната, обемна градба на пејзажот, уметниците Јанкулоски и Мотеска го вклучуваат човекот кој, обземен од супериорните спротивставувања, пишува херојска приказна за човештвото погодено, поразено и затоа кревко, не силно. Но, поезијата и уметноста им даваат глас на емоциите и чувствата и, збунувајќи ги страните, ја враќаат честа на одбраната, надвор од поделбата меѓу губитниците и победниците. Во Landscape Experience, шлемови на различни мажи, пријатели или непријатели, ја измешале својата крв во земја што не е нивна. Сликите извлечени од реалноста парадираат според времето и душевниот ритам и ја ограничуваат поетиката на Роберт Јанкулоски и Моника Мотеска во суспендиран простор, епохален премин кон светот што доаѓа.

bottom of page