top of page

Марина Абрамовиќ за The Artist Newspaper: Денес нѝ требаат херои!


Кога го снимав Херојот во 2001 година, тагував за загубата на татко ми. Војо беше народен херој, војник кој се бореше против нацистите со југословенските партизани, комунисти на чело со Тито. Тој беше многу убав човек, со силно, строго лице и густа коса со моќен изглед. На неговите слики од војната тој речиси секогаш јава бел коњ.
Тој се борел заедно со група герилци кои извршиле молскавични напади врз Германците. Потребна беше невозможна храброст. Покрај него беа убиени и многу негови пријатели.

Во Херојот, седам на бел коњ, исто како што тоа често го правеше татко ми, и држам големо бело знаме што се вее на ветрот. Зошто бело знаме? Татко ми никогаш на ништо не се предаде. Но, тој беше способен да ме изненади. Се сеќавам, во 1968 година, додека студентите во Југославија протестираа против владата за да бараат слобода и права, тој направи нешто херојско што ме импресионираше не само со неговата храброст, туку и со нејзината солидарност и сочувство. Убав во мантилот и вратоврската, со величествено натапирана коса, застана среде плоштадот Маркс и Енгелс и одржа страстен говор во кој се откажа од членството во Комунистичката партија и ја осуди југословенската „Црвена буржоазија“, која ја контролираше владата. Во кулминацијата на својот говор тој ја фрли својата партиска книшка во толпата - неверојатен гест. Сите бурно аплаудираа. Бев толку горда на него.

Во 2001 година почина Војо, а белата е и бојата на смртта.

На крајот, сите мора да се предадеме на промените.

Денес, делото што го направив како почит кон татко ми има сосема нов живот. Делото што првично го снимив во 2001 година сега се прикажува секоја вечер во текот на три месеци на лондонските „Пикадили Лајтс“ и на други важни екрани во Сеул, Милано, Берлин, Даблин, Токио и Њујорк, како дел од мојата Circa 2022 провизија . Се појавува со нова нарација што ја напишав како ехо на Животот на уметникот манифест, што го завршив во 2011 година, наречен Манифестот на хероите.

Оваа промена - од пишување манифест за уметници до манифест за херои - се случи сега, бидејќи храброста и херојството се квалитетите што ги бара времето во кое живееме. Во моментов, ние се наоѓаме во толку чуден момент: ја уништуваме нашата планета и гледаме војни кои се одвиваат низ целиот свет.

Што може да направи уметникот? Уметноста нема да не спаси.

Денеска им кажувам на луѓето дека мора да бидеме прилагодливи. Во моментов, ни требаат херои; помалку уметници, но повеќе херои.На нашата планета и требаат некорумпирани херои со морал, кои отелотворуваат храброст и носат вистинска промена. Секој ден е несигурен, неизвесен пејзаж к