top of page

Медарчиња - како успешно да ги одгледуваме и уредуваме!


Медарчето е речиси неспоредливо во леснотијата на неговата нега. Толерира ладни температури, може да го забави цветањето за време на летните горештини, но повторно цути кога температурите ќе се намалат. Цветовите имаат жив меден мирис и се роднини со зелката и сенф. Тие сами ќе се сеат и ќе даваат светли бои во градината, од година во година во поблагите клими. Медарчето е генерално непроблематично, иако вошките насетуваат и ќе пристигнат кога растението е под стрес. Како што се шират медарчињата, тие создаваат жива прекривка под повисоките растенија.


Можете да користите медарчиња и по должината на рабовите во градината или да ги пополнете ќошињата и пукнатините на патеките и ѕидовите. Тесните, цветни растенија се исто така одлични за „прелевање“ во кошници со закачалка, но и во жардињери.

Светлина Медарчето сака полно сонце, но не сака долги сушни периоди. Ако вашиот регион е многу жежок и сув, место со попладневна сенка најдобро ќе одговара за ова растение, иако треба да запомните дека може да добие гниење на стеблото или лиснатост ако премногу сенка ги спречува листовите и почвата целосно да се исушат. Имајте за цел да го засадите вашето медарче некаде каде што може да добие шест до осум часа сончева светлина дневно.

Почва


Медарчето претпочита почва што е влажна и добро исцедена. Тие се толерантни на многу различни локации за садење и на песочни плажи и дини. Може да расте и на култивирани полиња, ѕидови, падини, па дури и во пукнатини на тротоари или ѕидови. Растението ќе пројде лошо во мочуришна, влажна, почва или каде дренажата е проблематична. Вода


Обезбедете им на вашите медарчиња најмалку еден сантиметар вода секоја недела, наводнувајќи ги почесто за време на топли временски денови или суви периоди. Водата треба добро да се исцеди. Инаку, растението е подложно на гниење на коренот. Ако го засадите вашето медарче во каменаст пејзаж (или каде било што брзо се суши), обезбедете дополнителна вода. Температура и влажност

Градинарите можат да одгледуваат медарче на умерено време во текот на целата година, иако цветчињата се краткотрајни. Вообичаено, тие се енергични самосеачи, меѓутоа, хибридните сорти можеби не изгледаат како родителското растение. Значи, може да изгледа дека истите растенија преживуваат цела година; реалноста е дека тоа се нови садници кои растат ипополнуваат. Иако многу сорти може да престанат да цветаат на топлина, медарчињата повторно цветаат. Тие најверојатно ќе процветаат повторно на есен. При висока влажност, компензирајте со намалување на количината на вода што им се дава на растенијата. Кастрење


Штипкањето на пресушените медарчиња ќе ги задржи растенијата цветни и брзо ќе постави нови пупки. Ако имате значителен нанос од растението и е бујно, стрижењето за една третина е полесна опција од штипкањето. Некои сорти лесно ќе се пресеат. Тие имаат тенденција да станат издолжени и ганглести, така што режењето ќе го задржи да изгледа уредно и убаво. Размножување