top of page

Мет врати артефакти на Нигерија

Бронзени скулптури од 14 век.


Mет музејот ѝ врати на Нигерија три бронзени скулптури и релјефи од 14от век. Откако Велика Британија уште еднаш го одби барањето на Мицотакис, при посетата на Џонсон, да го врати мермерот од Партенонот. Вообичаениот изговор е -атинскиот загаден воздух ќе ги оштети, но последнава година на британскиот музеј му прокиснува кровот, па изговорот веќе не држи вода.


Гестот на Мет музејот само по една недела откако Мицотакис го посети Лондон се чини великодушен(?!) и во контраст со ставот на Британците. Но тоа е така, се додека не дознаеме дека Мет музејот вратил само три од стотици артефакти… дури допрва ќе се соочуваме со дрскоста на колонијализмот.

bottom of page