top of page

Муралите на Филаделфија


***

Висока шума од сикамори и сасафра дрвја неодамна никна на бетонски дел од авенијата Ланкастер во Западна Филаделфија. Потоа дојдоа монарх-пеперутки , сина птица и огромна пчела. Оваа градина порасна, во рок од една недела, на ѕид долг 40 метри на неодамна напуштена населба, кој стана центар за животна средина.




Како и речиси сите други 4.000 мурали на Мурални уметности -Филаделфија создадени во текот на изминатите 35 години, овој буен приказ на природниот свет - откриен на Денот на планетата Земја 2022 година - е соработка помеѓу заедницата и уметникот кој сака да помогне да ја раскаже својата приказна.

Со овој нов мурал, уметникот Еурхи Џонс го претвори ѕидот на Центарот за еколошка едукација Овербрук (OEEC) во урбан ескапизам - барем за имагинацијата. Муралот има за цел да го привлече вниманието на фактот дека долгото минато на Филаделфија како индустриски гигант создава комплицирана сегашност за нејзините жители - луѓето, флората и фауната.


Ние сме стар град. Како стар град, ние сме град во распаѓање. Ги штитиме луѓето и животната средина кои доаѓаат во контакт со старата инфраструктура“, вели Џером Шабаз, основач и извршен директор на ОЕЕК. Муралот има за цел да поттикне разговор за екологијата во урбаните простори. На блокот 6100 на авенијата Ланкастер, разговорот се одвива во населба со комерцијални и индустриски згради со мал број жители со претежно пониски приходи. Тие се оставени да се справуваат со контаминацијата и отпадот што индустријата може да ги произведе без никој од агенцијата да направи ништо за тоа.


Но, човек не мора да ја прави уметноста за да ги почувствува нејзините ефекти. „Правдата за животната средина може да биде тежок разговор - може да биде тешко дури и да дозволите понекогаш да размислите за тоа. Мојот сон е овој мурал да им помогне на луѓето да се поврзат со тема која е тешко да се навлезе, но неопходна за опстанок“, вели Џонс. Таа се надева дека сончевиот приказ на муралот ќе им помогне на луѓето да замислат што би можело да биде за да можат да помогнат да се оствари. „Без имагинација не можете да стигнете до подобра иднина. Прво треба да го замислите за да знаете кон што одите“, додава таа.

Во Филаделфија цвета дрво


Во ерата на коронавирусот, таквите оди за природата можат да бидат уште повлијателни, според Џејн Голден, која ја основала и раководи Mural Arts Philadelphia. „Откако се наоѓаме внатре и ја чувствуваме оваа голема лишеност, постои овој копнеж за големите отворени простори што е поизразен во моментов“, вели таа. „Постои благодарност за локализмот. Ова се птиците и дрвјата на Филаделфија. Како гледаме на работите околу нас - не само што го гледаме туку и го цениме она што е во нашата средина? Има внимание на средствата што веројатно не ги вреднувавме порано“.



Голден нагласува дека градските мурали се еднакви делови на катарза и заедница. „Светот е трауматизиран и многу покревок по ковид. Уметноста е еден начин на кој заздравуваме. За луѓето околу муралот, има нешто возбудувачко, предизвикувачко“, вели Голден. „Луѓето копнеат за поврзување. Јавната уметност може да го направи тоа. Поради ковид, ние сме толку исклучени еден од друг. Муралите ја нагласуваат заедничката хуманост“.

За да биде јасно, љубовната врска на Фили со муралите е долгорочна. На антиграфити задача за градот во 1980-тите, Голден почна да ги подготвува самите графити уметници за да ја насочат својата креативна енергија во правење нешто што може да зборува за луѓето, наместо да ги налути локалните сопственици на бизниси и да ги обезличи јавните простори.

Во текот на изминатите години, муралите станаа суштински на градот, дел од неговите мускули и коски. Кога ќе видиме денес, има листа на чекање од стотици заедници кои бараат јавна уметност за ѕидовите на нивните соседства. „Имаме повеќе луѓе кои бараат работа од кога било, од застапеност до политички прашања. Повеќе желба за убавина“, вели Голден.

Зошто муралите се важни


Оваа уметничка форма - од пештерски слики до мексиканските муралисти до [фреските на] ренесансата - отсекогаш била за желбата да се остави белег“, вели Голден. „Тоа е исто така барометар на времето. Нашата способност да раскажуваме приказни, да се претставуваме, да се бориме со прашањата на нашето време“.


Да се ​​сврти на кој било агол во Фили значи да се види мурал. Тоа е популација на гиганти, буквално и фигуративно. Д-р Џеј, Арета и Синатра, Лери од The Three Stooges, Квестлав, Фабијан и Френки Авалон станаа дел од заедниците во кои живеат. Како и помалку познатите, но подеднакво колосални лица, како 19-годишната Наџи Спенсер-Јанг, донесена во живот на шесткатница од 2.400 квадратни метри на ѕидот во центарот на градот од Ејми Шералд (портретист на Мишел Обама) за да ја сподели приказна за надминување на проблемите со почитта и процутот како млада жена од боја.




Другите мурали на Фили се љубовни писма до градот напишани на големо - ода на четирите годишни времиња, можеби, или апстрактна експлозија на бои едноставно заради убавината.

Многу често, сепак, муралите делуваат како големи хиероглифи кои пишуваат што се однесува на заедницата или што сакаат или треба. Некои се разговори на тешки теми, вклучувајќи ја расната неправда, имиграцијата, контрола на оружјето и страв од гентрификација.


Тешко е да се игнорираат прашања поставени од неколку приказни, од ден на ден. „Муралите се автобиографија на градот Филаделфија. Каде и да одите, има проекти кои зборуваат за луѓето што живеат таму, за нашите херои, за прашањата со кои се соочуваме“, вели Голден. „Кумулативно муралите ја раскажуваат приказната за Филаделфија. Луѓето чувствуваат дека оваа работа е нивна“.

Comentários


bottom of page