top of page

Навални пресуда и последно слово

После пресудата Навални се обрати со следните зборови на социјалните медиуми:“9 години строг режим.

Мојот вселенски лет малку се одолговлекува - бродот е фатен во временска јамка.

Ми текна дека сум во оваа сага како тој од Интерстелар.

Запомнете, главните ликови влегуваат во станицата, издигнувајќи се од планетата, каде што времето тече неколку пати побрзо. И ги пречекува фраер со брада во бањарка: „Те чекам 23 години 4 месеци и 8 дена“.

Точно, веднаш ја отфрлив оваа мисла. Прво, немам ни брада ни наметка. И второ: сето тоа е глупост. Бројките не се важни. Тоа е знак над креветот, тоа е се. И ниту јас ниту моите другари едноставно нема да „чекаме“.

Како што кажав во мојот „последниот збор“, не само што ја продолжуваме работата на Фондот за антикорупција, туку ја подигнуваме на ново ниво. Фондацијата ќе стане глобална меѓународна организација. И навистина ни требаш во него.

Посетете го: https://acf.international/

Паричниот дел од наградата Сахаров, што ми го додели Европскиот парламент, ќе биде првиот придонес во овој фонд. Граѓаните на ЕУ претставени од нивни претставници ми ја доделија оваа награда за борба против корупцијата. Благодарен сум и им испраќам пари за да ја продолжиме оваа борба.

Патем, имајте предвид дека мојот „последен збор“ беше заглавен, прекинувајќи го емитувањето.

Па, се разбира, зборовите имаат моќ. Путин се плаши од вистината, тоа секогаш сум го велел. Борбата против цензурата, доближувањето на вистината до народот на Русија остана наш приоритет.

Кремљ ги разбива медиумите, а како одговор создаваме нови. На 5 март ви ја објавив „Популарна политика“ - сега веќе има речиси милион претплатници. Придружете ни се - заедно ќе ги направиме најдобрите медиуми во Русија: https://www.youtube.com/channel/UC7Elc-kLydl-NAV4g204pDQ
Многу сум им благодарен на сите за поддршката. И, момци, сакам да кажам: најдобрата поддршка за мене и за другите политички затвореници не е сочувство и убави зборови, туку дела. Секоја активност против измамничкиот и лоповскирежим на Путин. Секое противење на овие воени злосторници.

Во 2013 година, откако ја слушнав мојата прва пресуда, го напишав ова и сега ќе повторам: не се плеткај. Оваа жаба, која седи на цевка за нафта, нема да скокне.

Ги гушкам и ги сакам сите! ❤️“bottom of page