top of page

Најдобрите инди филмови: „Ништо освен маж“


“NOTHING BUT A MAN”

1964, Michael Roemer


Во време кога немаше Црни режисери кои работеа во Холивуд или дури и надвор од него во драмите кои не беа продуцирани од студија, Мајкл Роемер - бел режисер кој тогаш работеше како документаристички филмаџија - патуваше низ Југот со неговиот партнер во продукцијата и пишувањето сценарија Роберт М. Јанг за да се сретнува со Црните жители и да учи за нивното секојдневие среде рестрикциите и теророт на Џим Кроу. Тие го снимија филмот во Њу Џерси за да ја заштитат екипата и актерите,


Во центарот на филмот е романсата на еден млад работник (Иван Диксон) и учителка (пејачката Еби Линколн) која е среде класен раздор во Црната заедница, и насилството и економските потешкотии под Белото владеење. Тоа е приказна за лично страдање која е доловена со скулпторска грандиозност, но е и дијагноза на корените на американската политичка патологија.bottom of page