top of page

Ново истражување откри нанопластични честички во вода во шишиња

Истражување во САД откри дека водата во шишиња содржи стотици илјади честички од пластика кои досега не биле забележани. Ова отвора прашања за влијанието на човековото здравје. Проблемот со водата во шишиња која е загадена со микропластики, мали парчиња пластика помеѓу 5mm и 1 микрометар, е познат веќе со години. Но, сега, американските научници откриле во просек 240,000 уште помали честички - познати како нанопластики - во секој литар вода во шишиња што го испитале.Иако нанопластиките се уште помали од микропластиките, тие биле откриени во значително поголеми количества. Истражувачите откриле меѓу 110,000 и 370,000 нанопластични честички по литар.Професорот Дик Ветхак, научник на Утрехтскиот универзитет, изјави дека истражувањето помага да се објасни зошто претходни студии откриле честички од пластика во крвниот систем и различни органи како белите дробови и дигестивниот систем.


"Што значи ова за човековото здравје? Универзално е прифатено дека нанопластиките се повеќе ризични од микропластиките. Но, сè уште нема јасно разбирање како пластичните честички влијаат врз нашето здравје или можат да придонесат кон болести", изјави тој.


Во смисла на превентивни мерки, експертите препорачуваат ограничување на употребата на вода во шишиња и префрлање кон алтернативни извори, како што е   вода од чешма. Сепак, сè уште е потребно повеќе истражувања за да се разберат потенцијалните последици од конзумацијата на нанопластични честички.


Д-р Хедер Лесли, независен експерт за пластични честички, изјави дека е тешко да се каже дали луѓето треба да престанат да пијат флаширана вода поради новата студија. „Се работи за тоа дали тоа е вистинската одлука за вас“, изјави таа за The Times. Таа рече дека научно е веројатно, но не е докажано дека честичките можат да предизвикаат инфламација во нашите тела и препорача внимателен пристап.„Контаминацијата на нашата вода за пиење со нанопластика е случај на технологија за пакување на пластика која еднаш била лесно решение а која сега ни се враќа со последиците. До моментот кога ќе биде целосно разјаснена токсикологијата на изложеноста на нанопластика на ова ниво, практично секое човечко тело на планетата се соочувало со тоа децении“, рече таа.Тие истражуваа три неименувани американски марки флаширана вода и пронајдоа десетици до стотици пати повеќе нанопластични честички од микропластика. Тие изброиле помеѓу 110.000 и 370.000 нанопластични честички на литар.

„Не очекуваме да биде таму само чистата бројка, туку и изненадувачките места каде е најдена пластиката. Може да претпоставите дека честичките доаѓаат од вашите шишиња, но излегува дека тоа е само мала фракција. Постојат многу други видови пластика, кои доаѓаат можеби од изворот на водата или од начинот на кој се обработува водата“, рече Веи Мин, исто така од Универзитетот Колумбија.


Материјалот од кој се направени повеќето шишиња, полиетилен терефталат (ПЕТ), беше пронајден во тестовите. Но, имаше повеќе честички од еден вид најлон кои иронично можеби потекнуваат од филтри дизајнирани да ја прочистат водата пред да се флашира.


„Што значи тоа за здравјето на луѓето? Добро е прифатено дека нанопластиката е поопасна од микропластиката. Сепак, сè уште нема јасно разбирање за тоа како пластичните честички влијаат на нашето здравје или можат да придонесат за болести“, рече тој. Еден холандски проект наречен Momentum ги истражува потенцијалните здравствени ефекти на пластичните честички.

Јан рече дека други студии откриле дека водата од чешма има помали концентрации на микропластика од флашираната вода, но сега сака да ја тестира водата од чешма за да види дали истото важи и за нанопластиката. Неговата студија е објавена во списанието PNAS.

„Да се биде дехидриран би било полошо од пиење нанопластика, рече Јан. Но, ако луѓето мислат дека флашираната вода е небезбедна, тој рече дека луѓето имаат право да се префрлат на друг извор како што е водата од чешма.


„Ќе избегнувам флаширана вода“, рече тој.

Повеќе од 70 отсто од луѓето во Британија веќе користат шишиња што се полнат наместо пластични за еднократна употреба, според кампањата Пополнување што ја води еколошката групација City to Sea.


Извор: The Times;

Илустрации: milk of dreams;


bottom of page