top of page

Две години затвор за Ф.Г. поради нападот на активистот за човекови права Беким Асани

Скопје, 5 септември - Основниот кривичен суд во Скопје донесе обвинителна одлука против Ф.Г., обвинет за насилство од омраза кон активистот за човекови права и претседател на Здружението за зајакнување и застапување на ЛГБТИ заедницата, Беким Асани. Судот го прогласи Ф.Г. за виновен за сторено дело од омраза и му изрече казна затвор во траење од две години.

Според обвинителскиот предлог на Основното јавно обвинителство во Скопје, Ф.Г. бил обвинет за напад врз Беким Асани, кој се случил во август 2022 година на плоштадот „Скендербег“ во Скопје. Во обвинителниот предлог се наведени дека обвинетиот Ф.Г. извршил грубо насилство спрема Асани поради неговата сексуална ориентација и припадност кон ЛГБТИ заедницата. Физички го нападнал Асани и му нанел телесни повреди, создавајќи чувство на несигурност и загрозување во јавноста.

Судската пресуда, објавена од судијката Даниела Димовска, го најде Ф.Г. за виновен според Кривичниот законик поврзани со насилство од омраза. Ова е важен правен случај, како што беше објаснето во образложението на пресудата, затоа што го нагласува значењето на концептот на кривични дела од омраза, што е инкорпориран во домашната легислатива со измените на Кривичниот законик од 2009 година.

Делата на омраза се дефинирани како кривични дела кои се сторени поради дискриминација на одредени општествени групи, како што се ЛГБТИ заедницата. Истите создаваат страв и несигурност кај жртвите и може да ја изолираат малцинската заедница од општеството. Судот смета дека со оваа пресуда се дава порака дека делата од омраза нема да бидат толерирани и ќе бидат казнети.

Со казната затвор од две години, судот се надева дека ќе се постигнат општите и посебните цели на казнувањето, вклучително и воспитно влијание врз Ф.Г. за да не врши подобни кривични дела во иднина.

Оваа пресуда е важен чекор во борбата против насилство од омраза и за заштита на правата на ЛГБТИ заедницата, истакна судот.Ова не е прв пат Беким Асани да биде физички нападнат: во 2022 година кога со неговата мајка го посетувале гробот на татко му, кој откако вербално бил нападнат тоа ескалирало во физички напад како и во близина на неговата канцеларија. Во Струмица пак, тој самиот објасни и запраша зошто насилниците се заштитувани од оние кои треба да ги чуваат и спроведуваат законите:

„Повторно бев физички нападнат поради нечија омраза и хомофобија. Вчера, на крајот од активноста на инфо штандот во Струмица, на самиот плоштад, едно лице почна да вика „педери“, „сите ќе умрете“ и „ќе ве убијам“.

Дојде директно кон мене и ме удри со тупаница по лицето. Потоа, ме клоца по десната страна на половината и по левата рака. Сите членови од ЛГБТИК заедницата се исплашиј и побегнаа.

Јавноста знае дека ова не е прв пат хомофобите да ме нападнат. Тие знаат дека ова не е само говор на омраза, туку дека сум честа жртва на злосторства од омраза.

Иако настанот бил уредно регистриран во полиција пред една недела, на настанот не дојде полиција ниту беше во близина. По нападот им требаа 20 минути да дојдат. Како ќе можат да спречат напад ако дејствуваат со оваа брзина?“Зошто насилството од омраза ја поткопува демократијата?


Се наоѓаме во ера во која ширењето на толеранцијата и заштитата на различностите треба да бидат од најголема важност за општеството и демократијата. Нападите на омраза и насилството претставуваат сериозен предизвик за оваа - идеално - толерантна и разновидна средина и може да имаат долготрајни последици на различни нивоа. Еве што значат овие напади на омраза и насилство и зошто се опасни за општеството и демократијата:


Дискриминација и обесправување: Нападите од омраза и насилството се насочени кон луѓето поради нивната раса, религија, сексуалност или пол. Тоа доведува до дискриминација и намалување на правата на жртвите, што не само што е неправедно, туку и дава порака дека некои луѓе не заслужуваат еднаквост и заштита.


Изолација и острацизам: Жртвите на напади на омраза може да се чувствуваат изолирано и осамено. Тие може да се чувствуваат како нешо да не е во ред со нив, или дека не се прифатени во општеството, што може да доведе до социјална изолација и психолошки проблеми.


Страв и несигурност: Нападите од омраза создаваат страв и несигурност кај малцинските групи. Луѓето може да почнат да се борат да го изразат својот идентитет или да се вклучат во активности поврзани со нивните идентитети.


Зголемен ризик од насилство и омраза: Нападите од омраза може да поттикнат омраза кон одредени групи, што може да резултира со уште поголемо насилство. Ова може да ја влоши ситуацијата и да доведе до циклус на насилство и омраза.


Закана за демократијата: Нападите од омраза се насочени против основните демократски принципи како што се слободата на изразување и еднаквоста на сите граѓани. Кога луѓето се нападнати поради нивниот идентитет, демократијата и социјалната стабилност се загрозени.


Подобрување на правната заштита: Важно е законите да ги штитат жртвите на напади и насилството од омраза. За тоа судовите мора да можат да ги процесуираат предметите и да изречат соодветни казни за сторителите. Подобрувањето на правната заштита може да спречи напади и да ги казни прекршителите.


Свесност и едукација: Едукацијата и свеста во општеството за злосторствата од омраза е од големо значење. Ваквите случаи треба да се пријават и да се обратат јавно за да се подигне свеста за проблемот и да се одбие и поништи омразата.


Нападите од омраза и насилството се сериозен претставник на предизвиците со кои се соочува модерното општество и демократијата и на нив мора да се одговори со законски и социјални мерки за заштита на правата и безбедноста на сите нејзини граѓани.


Насилството од омраза е голем проблем во регионот на Западен Балкан. Особено ЛГБТИ лицата, етничките и религиските малцинства, и други ранливи групи кои често стануваат жртви на разни видови насилство и дискриминација поради својата идентификација и припадност.

bottom of page