top of page

Откривањето на леб стар 8.600 години доведе до напола испечени тврдењаAрхеолозите кои ископувале на локацијата на античкото неолитско место Чаталхујук во јужна Турција откриле остатоци од непечен, квасен леб кој датира од околу 6600 година п.н.е. Во структурата на фурната во античкиот прото-град, археолозите пронајдоа пченица, јачмен, семки од грашок и остатоци од сунѓерести топчиња од непечен, но ферментиран леб. Иако откритието додава на нашето се́ поголемо разбирање за тоа како одредени видови храна биле одгледувани и обработувани за да се хранат раните заедници, турската државна промоција на откритието како „најстар леб на светот“ покренува поголеми прашања за тоа како ја дефинираме оваа основна храна, начините на кои Турција и другите земји ги користат археолошките остатоци за националистички цели, и кој е влогот со нарекување на Турција како родното место на „цивилизацијата“.


Лебот значел живот во античкиот свет, кој сочинувал помеѓу 50 и 70% од дневниот внес на калории. Но, што претставува леб и кој прв го направил, сè уште е предмет на дебата. Во текот на многу децении, неговото создавање беше тесно поврзано со преминувањето од заедниците од ловци-собирачи во земјоделство, коe научниците веруваа дека се случил во неолитскиот период. Чаталхујук често се смета за стандарден пример за таа клучна транзиција кон земјоделството и во 2017 година, студијата за остатоците од житни култури на локацијата од страна на археоботаничарката Лара Гонзалес Каретеро укажа на супстанци од тесто и такви кои биле „како леб“ кои би биле најраните досега познати. .


Меѓутоа, во 2018 година, истражувачите кои работат во Јордан открија дека пронајдокот на лебот најверојатно му претходел на земјоделството околу 4.000 години. Откривањето на леб (бесквасен леб направен од диви житарки) на местото на ловци-собирачи на Натуфија во Шубајка во Црната пустина ја загрози титулата „прв леб“ на Чаталхујук. Лебот датира од околу 12.400 пр.н.е. и сугерираше дека ловците-собирачи создале вид на храна слична на леб, бесквасен, од диви житарки што многу му претходело на земјоделството.


Оваа дебата е тесно поврзана со поврзаноста на лебот со претпоставеното раѓање на земјоделската цивилизација и земјоделството, прашања кои имаат длабоки националистички импликации. Универзитетот Анадолу, јавна институција финансирана од турската држава, моментално ја ископува локацијата Чаталхујук каде што е ископан лебот. По анализата на наодите, главниот археолог Али Умут Туркџан даде забелешки за државната агенција Анадолу каде тој го прогласи лебот Чаталхујук за најстар во светот и рече, што кажува многу, дека „почетната точка на археологијата на храната е Анадолија“ 


Ниту во официјалните коментари на археологот за Анадолу агенцијата, ниту во соопштението за печатот за откритието не се споменува производството на храна од Натуфија, а се однесува само на египетскиот леб, често направен од жито наречено емер. Се верува дека Египќаните користеле квасец за да нарасне лебот, почнувајќи од околу 4000 година п.н.е., но правеле и бесквасен леб, чии остатоци преживеале и денес. 


Египетски леб од Новото Кралство, в. 1492–1473 п.н.е. (слика преку Метрополитен музејот на уметноста)

Месопотамијците веќе користеле квасец за правење пиво од околу 6000 п.н.е. Како таков, Чаталхујук навистина може да се квалификува како да го има најстариот постоен квасен леб, но бомбастичниот јазик на соопштението за печатот е многу повеќе тотализиран, и навидум го рецентрира Чаталхујук како неоспорен епицентар за историјата на храната.


Суперлативните јавни археолошки изјави како овие предизвикуваат многу популарен ентузијазам за предмодерниот свет. Се разбира, откривањето на древниот леб е значајно за Чаталхујук. Пред девет милениуми, до 10.000 жители ги живееле своите животи во куќи од кал, густо набиени, дружејќи се и работејќи на нивните покриви. Тие ткаеја текстил од влакна од баст, наоструваа секири од камен и ги хранеа своите семејства со свежо печен леб од нивните огништа. Парчето неварено тесто старо 8.600 години ќе им овозможи на археолозите да дознаат повеќе за диетата на жителите на Чаталхујук - тоа е возбудлив прозорец во животите на праисториска Анадолија.


Но, новиот национален фокус на Чаталхујук и археологијата на јужна Анадолија може да биде показател за спротивставување на неодамнешната културна реторика околу мултиетничките заедници во Турција


. Од 20 век, некои Курди, прогонувано етничко малцинство, се идентификуваат како „месопотамски“ - ресторани и книжарници со етикета на античката цивилизација изобилуваат на улиците на Истанбул. Историчарката Кејт Елизабет Криси тврди дека политичкиот дискурс околу етнонационализмот често ја води битката за античко „наследство“ во земјата. Кој може да полага право на културно наследство? Луѓето кои биле таму најдолго, се разбира. Како што забележа социологот Бахар Ајкан, „културното наследство не е нешто што е само „таму“, ослободено од човечки грижи и практики“; исто како што музеите не се неутрални, така не е ни наследството.


Наследството на Турција долго време беше во центарот на културните војни во Медитеранот. Претседателот Реџеп Таип Ердоган постојано ја инструментализира турската историја и археологија. УНЕСКО, исто така, се најде на удар на критики за промовирање на туризмот на културно наследството по цена: локалните жители страдаат од приливот на посетители, античките споменици страдаат од пренатрупаност и едноставно нема пари за зачувување. Чаталхујук е локација заштитена од УНЕСКО од 2012 година; сепак, организацијата долго време ги поттикна сензационалистичките наслови рангирајќи ги според нивната парадигма за исклучителна универзална вредност.


Како што тврди антропологот и археолог Лин Мескел, овој систем на „први“, „најдобри“ и „единствени“ плаќа дивиденди во општествениот капитал на пазарот за светско наследство и конзервација. И сега, особено локацијата на Чаталхујук се чини дека е дел од поголем план поврзан со Ердоган и неговите планови за турското земјоделство.


 

Во последните пет години, турските власти воспоставија растечка контрола врз античките и ископани прехранбени производи во земјата. Како што објави новинарот Џошуа Хамер за списанието Smithsonian, во 2019 година, сите ископани антички семиња во земјата беа прогласени за сопственост на турската држава. Потоа, во септември 2020 година, турските власти пристигнаа во Британскиот институт во Анкара и го зазедоа неговиот обемен каталог на семиња, вклучително и многу од Чаталхојук. Запленувањето од страна на турското Министерство за култура и туризам беше директно поврзано со т.н. пазар. Хиперболичниот наратив околу новите наоди во Чаталхујук е  во согласност со целта на поголемата држава да полага право на древниот леб како технологија и повторно да одгледува антички зрна.


„Прва“ премногу често е изедначена со  „најдобра“ во областа на археологијата. Во своето интервју за новото откритие, Туркџан даде голем број тврдења кои во најдобар случај беа хиперболични. Во нашироко пренесуваните коментари, тој тврдеше дека „Чаталхојук веќе бил центар на многу први. Првите ткаенини во светот веќе беа во Чаталхујук кога беше екскавиран“. Иако сигурно е вреден археолошки локалитет за ентузијастите на праисторијата, Чаталхојук не полага право на неколку од овие први: многу постари примероци од ткаенина се пронајдени во пештери на Кавказ и во Шпанија, додека сликите во Индонезија, Шпанија и Франција се пред оние во Чаталхујук.


Квасен леб датиран во 79 н.е., Херкуланеум, Италија (слика преку Wikimedia Commons)

Но, што е со лебот, јаглехидратите кои се прв избор за Медитеранот и Месопотамија? Со неколку јагленосани парчиња леб пронајдени во Црната пустина, Јордан ја победи Турција. Бесквасен леб е сепак леб.


Што ни даваат овие суперлативи освен способноста да ги предизвикуваме езотеричните одговори на тривијални информации? Дали е важно во која земја се археолошките локалитети каде ги откопуваат најдобрите, најстарите или најретките артефакти? 


Нагласувајќи ги милениумите на турската историја како фонт на земјоделската цивилизација и историјата на храната, археолозите се во согласност со напорите на владата за зајакнување на туризмот и политиката за наследство на меката моќ. Тие, исто така, можеби играат во поголемите, „хипернационалистички“ потези на Ердоган за да се рекреираат и потоа да се продаваат древни „суперхрани“ од Турција кои го освојуваат растечкиот глобален пазар на „древни житарки“.


Навидум безопасната дебата за тоа што претставува лебот и кој прв го направил може, на прв поглед, да изгледа како јасно историско прашање. Но, сега станува прилично јасно дека, барем за турската влада, политиката на древните војни за леб може да изгледа дека е повеќе државно мотивирана и водена од профит отколку што мислиме.


Comments


bottom of page