top of page

Пилотот Дива појачало

Првото Дива појачало ќе го отвориме со следната листа:


  1. Доуп куќата со Пики, излегоа со „Сник дис сајфер"


Не знам каде го видоа сникот во дисот, кога помалку невоздржани и поотворени не можеа да бидат - „кажи ми што навистина мислиш“ е иронична фраза измислена за овој тип на отвореност:Ако сакате дезерт „Сајфер“ ;
2. Ice Spice feat Nicki Minaj: Princess Diana


"oh you thought I was feeling you? That ninja a munch" е ТикТок класика, која се рашири по сите можни платформи... Ајс Спајс е раперка од Бронкс, со препознатлива црвена кадрава коса, поради која стана податна како предмет за мемеизирање, заедно со виралните стихови. Додадете и драма со Дрејк, и цурата не може да не успее во овој момент. (Тој ја опеа во Her Loss: “She a 10 tryna rap, it’s good on mute,” („Таа е десетка што пробуе да рапува, добро е на мјут“ ) ... Дали ја тролал затоа што го одбила, е прашање на дебата, но ги објаснува следните мемиња:


Ајс Спајс


Индикација дека сепак се́ е ОК на релација Дрејк-Ајс Спајс е следнава колаборација:


Like, grrah, keep it a stack

Bitches move wock' 'cause they know I got bands (Damn)

They be chattin', I don't give a damn

And I'm still gettin' money, I know who I am (Grrah)


3. Алескандар Велики: Големи нешта


Ете го Гачо, басистот во ПМГ колектив, Диџеј, Бијонсе во Александар Велики, повторно пее за големи нешта. Дури и семплот што го користи е од Something Big на Burt Bacharach. Хммм.... Во розе пижамки: па-па-па-ра-па - големи сништа, големи нешта
4. Lola Brooke: Don't play with it

Раперката од Бруклин, но не оној гентрифициран, хипстерски Бруклин, туку оној стариот(Синдромот на „Старо Скопје“ е универзален се чини). Не само во каденцата, и ставот и флоуот, туку и во самите стихови имплицира


„ My hitters don't play with it, don't play with it, don't play with it (Grr)

They stay with it (Bah)

I'm okay with it (Yeah)

(It's Billy) Whеn it comes to me they don't play with it“.


Њујорк Тајмс ја нарече „раперката која ја врати грубоста во женскиот рап“(наспроти музика за убави цури која е толку популарна што се претвори во жанр). Откако дебитираше со „Не си играј со тоа“ на ремиксот и пројдоа и Јанг Мајами од Сити Грлс, и Лато - кои со тоа ја примија во сестринството на женскиот рап. Или накратко: успеа цурата. И таа. Учете дечки и девојки, учете...

5.Lil Nas X feat Saucy Santana : Down Souf Hoes


Рапот започна - и тераше долго време - како исклучително мизогин и хомофобичен жанр. Но жени во рапот не беа нешто што беше невидено, иако ретко. Но геј рапери, отворено геј, тоа е дури и денес нова територија. Лил Нас Екс е само спорадично рапер, повеќе е поп ѕвезда, но Соси Сантана влегува низ вратата која Нас Екс му ја подотвори. Нема официјален сингл, се́ уште, но на Лолапалуза фестивалот (а подоцна и на Инстаграм) - ја промовираа „Down Souf Hoes“(Курви од доле јужно.)

6. Скопјанка 23 е свежа како никогаш да не била. Како никогаш да не била ниту во раните 2000ти, ниту Дона Самер. Сировата неуморна амбиција на Мирко Попов, веројатно и оптимизам - инаку таа енергија не би можела да опстои без него - ја држи музиката која ја носи од нови агли свежа, актуелна и релеватна. Стварно го мислиме тоа. Затоа често сакаме да збориме за него. Тролањето во кое се затекна како резултат на дневно-политички препичавања многу лесно можеше да орони креативец со помалку упорност од него, па пробуваме да го заглушиме.

Тролањето, не Мирко :)


А и многу лесно е да се работи со професионалец.


Башка, легендарно:

7. Malik Da ни́ е помалку мистерија. Живее во Берлин.

Кога прави хард рок е Sonix.

Ги истражува своите нудистички тенденции скроз неоптоварено и отворено...


Се дружи со Да Џака Накот, скока со падобран, и вози точак. Затоа изгледа добро во својата голотија и е комотен во нејзе.

За да не се издадеме сосема, ќе се запреме со своите мисли за голотијата на Малик Да, и ќе го истражиме како музичар како што му следува: во простор само за него во некоја идна прилика. Сега ѕирнете му во берлинската соба. Вели дека врне.
8.Бјорк: Вечерва настапува на Коачела, а после нејзе е Френк Оушн.

Бјорк издаде нов албум минатиот октомври, Fossora, и еве ја истоимената нумера :А еве како се одвива Коачела до сега:bottom of page