top of page

Забавната страна на лингвистиката и јазикот!


Хрватскиот подкаст „ Блиски средби од јазичен вид“ почнал откако на филологот Томаш Гај му пукнал филмот! Од својатање, портарството(gatekeeping) и натурање на авторитети, кои живата и комплексна природа на јазикот ја гушеле со кабинетската лингвистика! Томаш е преведувач од англиски и германски на хрватски(и обратно) а неговата ко-водителка Ања Лорданиќ Мустаќ од Задар(исто така филолог и преведувач но од англиски и италијански) го отпочнале подкастот и со тоа вгостиле лепеза на разновидни професионалци, и непрофесионалци со уште поразновидни теми: бајки, пцости, уредување и лекторирање на романи, за хуморот во корелација со депресијата, пелтечењето, растењето со глувонеми родители и учење на јазикот на тој начин - можеме вака до утре - тие започнале за време на пандемијата а веќе имаат уснимено над 150 подкасти! Ги има на сите подкаст платформи(освен јутјуб), овде избравме некои кои нѝ изгледаат како теми кои би биле интересни и за оние што не слушале подкасти нешто особено ако и воопшто! Добар апетит и уживајте!bottom of page