top of page

Подкаст лектира: ,,Убод културе” со единствениот жив “Идол”

Гостинот во 101-та епизода на подкастот "Убод на култура" е единствениот преостанат жив „Идол“ кој остана во полето на музиката, возеше трамвај и истовремено пушташе музика. Неговата кариера сѐ уште трае и е пожива од било кога. Станува збор за Зденко Колар. Приказната за најдобриот југословенски албум на сите времиња според Џубокс „Одбрана и последњи дани“ на групата ВИС Идоли - иако гостинот скромно верува дека има многу подобри албуми. Разговараат и за повеќемесечните напори воопшто да се сними тој албум, за пријателството со Влада, замерките за филмот „Небесна тема“, за разочарувањето во бендот и распадот по само пет години постоење, за необични соништа кои се одвиваат во трамвај и опишувајќи ја таа многу незгодна професија, за песната на „ Идоли“ која секогаш предизвикувала нешто чудно кога ја слушале тој и Влада, за неговиот блуз бенд Зона Б кој постои 35 години и за новиот албум на групата „Magic Bush“ каде за прв пат се појавува како соло пејач во својата 67. година.bottom of page